Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Wonen  /  Natuur  /  Zwerfkattenactie

Zwerfkattenactie

Heb je een of meerdere kat(ten) in huis? 

Sinds 1 september 2014 ben je verplicht om ze te laten steriliseren, identificeren en registreren.

katten

Vanaf deleeftijd van vijf maanden is een kat reeds vruchtbaar. Eenniet-gesteriliseerde poes kan per jaar twee tot drie keer werpen. Tijdens haarleven kan ze dus een honderdtal katjes werpen. De enige betrouwbare oplossing om degeboorte van katjes te voorkomen, is sterilisatie. Hierdoor wordt het probleemvermeden dat er een nieuwe thuis voor de katjes dient te worden gevonden, datze worden achtergelaten of dat er euthanasie op wordt gepleegd.

Via het meerjarenplan van de FOD Volksgezondheid voor de sterilisatievan katten, worden alle asielkatten gesteriliseerd en geïdentificeerd vooraleerze kunnen worden geadopteerd.Vanaf 1 september 2014 zal elke persoon die een kat wil verkopen of geven, ookburgers, vooraleer hij de kat afstaat, ze moeten laten steriliseren enidentificeren.

Als je een kat bij jouw thuis wilt opvangen, adopteer er één in een asiel. Eenasielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien,gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd ineen databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.
Via de website www.kiesvoorhetasiel.bekan je kennis nemen van de voordelen om een kat in een asiel te adopteren.

Meer info over het meerjarenplan: www.kattenplan.be


Elke burger kan helpen om dekattenpopulatie gezond te houden

Voeder zwerfkatten niet. Zo kunnen ze niet aanzien worden als 'huiskatten'. Wie een kat voedert, dient er zijn/haar verantwoordelijkheid voor op te nemen (steriliseren / castreren).
Heb je zelf één of meerdere katten, dan kan een sterilisatie of castratie veel problemen voorkomen. Je doet er ook goed aan om jouw katten te vaccineren. Door jouw kat te laten steriliseren, help je mee de kattenpopulatie in te perken en toon je je een ware dierenvriend.Uit onderzoek bleek datgesteriliseerde/gecastreerde katten eenmaal terug in de groep zich veelrustiger gedragen. Er wordt niet meer gekrijst en het vechten en sproeienvermindert sterk. Omwonenden hebben dus veel minder last van deze katten.


Gemeentelijke zwerfkattenactie

Tweemaal per jaar organiseert de gemeente een actie om zwerfkatten te vangen en te castreren of te steriliseren. Na de behandeling en controle op ziektes worden ze terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden. Deze actie werpt zijn vruchten af want het aantal meldingen van zwerfkatten is enorm gedaald.

Indien je zwerfkatten hebt gezien bij jou in de buurt mag je dit doorgeven aan de milieudienst (milieudienst@depinte.be of 09 280 80 24). Zo kunnen we de actie gericht laten verlopen met nog betere resultaten. De eerste actie in 2017 loopt van 10 tot en met 13 april. Gelieve dan ook voor deze datum jouw melding te doen. De tweede actie loopt van 25 tot en met 28 september.

We doen ook een oproep om jouw eigen huiskatten te steriliseren of castreren. Hiermee help je de kattenpopulatie in te perken en gezond te houden.