Zoeken

Home  /  Wonen  /  Natuur  /  Zwerfkatten

Zwerfkatten

Heb je een of meerdere kat(ten) in huis? 

Je bent verplicht om ze te laten steriliseren, identificeren en registreren.

Vanaf de leeftijd van vijf maanden is een kat reeds vruchtbaar. Een niet-gesteriliseerde poes kan per jaar twee tot drie keer werpen. Tijdens haar leven kan ze dus een honderdtal katjes werpen. De enige betrouwbare oplossing om de geboorte van katjes te voorkomen, is sterilisatie. Hierdoor wordt het probleem vermeden dat er een nieuwe thuis voor de katjes dient te worden gevonden, dat ze worden achtergelaten of dat er euthanasie op wordt gepleegd.

Sinds 1 september 2014 zal elke persoon die een kat wil verkopen of geven, ook burgers, ze eerst moeten laten steriliseren en identificeren.

Als je een kat bij jouw thuis wilt opvangen, adopteer er één in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.

Meer info via www.adopteereendier.be


Elke burger kan helpen om de kattenpopulatie gezond te houden

Heb je zelf één of meerdere katten, dan kan een sterilisatie of castratie veel problemen voorkomen. Je doet er ook goed aan om jouw katten te vaccineren. Door jouw kat te laten steriliseren, help je mee de kattenpopulatie in te perken en toon je je een ware dierenvriend. Uit onderzoek bleek dat gesteriliseerde/gecastreerde katten eenmaal terug in de groep zich veel rustiger gedragen. Er wordt niet meer gekrijst en het vechten en sproeien vermindert sterk. Omwonenden hebben dus veel minder last van deze katten.

We doen ook een oproep om jouw eigen huiskatten te steriliseren of castreren. Hiermee help je de kattenpopulatie in te perken en gezond te houden.


Indien je zwerfkatten hebt gezien bij jou in de buurt mag je dit doorgeven aan de milieudienst door onderstaand formulier in te vullen.