Zoeken

Home  /  Wonen  /  Natuur  /  Zwerfkattenactie

Zwerfkattenactie

Heb je een of meerdere kat(ten) in huis? 

Je bent verplicht om ze te laten steriliseren, identificeren en registreren.

katten

Vanaf de leeftijd van vijf maanden is een kat reeds vruchtbaar. Een niet-gesteriliseerde poes kan per jaar twee tot drie keer werpen. Tijdens haar leven kan ze dus een honderdtal katjes werpen. De enige betrouwbare oplossing om de geboorte van katjes te voorkomen, is sterilisatie. Hierdoor wordt het probleem vermeden dat er een nieuwe thuis voor de katjes dient te worden gevonden, dat ze worden achtergelaten of dat er euthanasie op wordt gepleegd.

Via het meerjarenplan van de FOD Volksgezondheid voor de sterilisatie van katten, worden alle asielkatten gesteriliseerd en geïdentificeerd voor aleer ze kunnen worden geadopteerd. Vanaf 1 september 2014 zal elke persoon die een kat wil verkopen of geven, ook burgers, vooraleer hij de kat afstaat, ze moeten laten steriliseren en identificeren.

Als je een kat bij jouw thuis wilt opvangen, adopteer er één in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.
Via de website www.kiesvoorhetasiel.be kan je kennis nemen van de voordelen om een kat in een asiel te adopteren.

Meer info over het meerjarenplan: www.kattenplan.be


Elke burger kan helpen om de kattenpopulatie gezond te houden

Voeder zwerfkatten niet. Zo kunnen ze niet aanzien worden als 'huiskatten'. Wie een kat voedert, dient er zijn/haar verantwoordelijkheid voor op te nemen (steriliseren / castreren).
Heb je zelf één of meerdere katten, dan kan een sterilisatie of castratie veel problemen voorkomen. Je doet er ook goed aan om jouw katten te vaccineren. Door jouw kat te laten steriliseren, help je mee de kattenpopulatie in te perken en toon je je een ware dierenvriend. Uit onderzoek bleek dat gesteriliseerde/gecastreerde katten eenmaal terug in de groep zich veel rustiger gedragen. Er wordt niet meer gekrijst en het vechten en sproeien vermindert sterk. Omwonenden hebben dus veel minder last van deze katten.


Gemeentelijke zwerfkattenactie

Tweemaal per jaar organiseert de gemeente een actie om zwerfkatten te vangen en te castreren of te steriliseren. Na de behandeling en controle op ziektes worden ze terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden. Deze actie werpt zijn vruchten af want het aantal meldingen van zwerfkatten is enorm gedaald.

Indien je zwerfkatten hebt gezien bij jou in de buurt mag je dit doorgeven aan de milieudienst (milieudienst@depinte.be of 09 280 80 24). Zo kunnen we de actie gericht laten verlopen met nog betere resultaten. 

We doen ook een oproep om jouw eigen huiskatten te steriliseren of castreren. Hiermee help je de kattenpopulatie in te perken en gezond te houden.