Zoeken

Home  /  Wonen  /  Natuur  /  Wildlife VOC team redt dieren in Oost-Vlaanderen

Wildlife VOC team redt dieren in Oost-Vlaanderen

Een ziek of gewond wild dier gevonden?

Contacteer dan het Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen op het nummer 09 230 46 46.

Jaarlijks worden er via het Wildlife VOC team 1000 tot 2000 oproepen behandeld en ongeveer 12000 dieren per jaar opgevangen in de VOC's van Oost-Vlaanderen.
De onfortuinlijke dieren vliegen tegen een venster, hangen verstrikt in prikkeldraad, vallen als jong uit het ouderlijk nest of worden gewond aangetroffen langs de kant van een drukke weg.

Het Wildlife VOC Team gemonitord door een dispatch team geeft jou advies bij het opmerken of vinden van een gewond of ziek dier.
Zij zullen je begeleiden bij het opvangen van een dier in nood en/of eventueel doorverwijzen naar de bevoegde diensten of opvangcentra.


Wat doen met een gewond of verzwakt wild dier?

1. Bekijk de situatie.
Dieren kunnen omwille van verschillende redenen gewond zijn: aanrijdingen, prikkeldraad, ramen, ziekte, … Het is belangrijk te weten wat er aan de hand zou kunnen zijn met het slachtoffer.
Opgelet: niet elke dier is in nood en moet opgevangen worden, het is dan ook belangrijk om ons eerst te contacteren en dan pas te handelen als u de situatie of het dier niet kent.


2. Breng jezelf eerst in veiligheid.
Wanneer een gewond dier langs de snelweg of een drukke baan ligt, bel dan eerst en vooral de politie via 101. Riskeer jouw leven niet voor een gewond dier.


3. Kan je het dier vangen?
Dan kan je een handdoek, laken of zelfs een kledingstuk gebruiken om een gewond dier te vangen. Gooi het erover en pak het dier op. Als het niets ziet blijft het rustig en krijgt het minder stress.


4. Plaats het zo snel mogelijk in een donkere doos.
Dit zal ervoor zorgen dat een wild dier rustig blijft. Praat zo weinig mogelijk want dit zorgt ervoor dat de dieren meer stress krijgen. Ook knuffelen of strelen zijn uit den boze.
vergeet ook geen gaten in de zijkant van de doos te prikken met een stylo en de doos goed af te sluiten want sommige dieren durven ontsnappen.


5. GEEN eten of drinken geven.
Gewonde dieren hoeven geen eten of drinken te hebben. Breng het zo snel mogelijk binnen zodat wij hem of haar kunnen onderzoeken.


6. Breng het slachtoffer zo snel mogelijk binnen.
Vaak krijgen we het antwoord dat men het dier moet ophalen omdat het onze job is. Als Wildlife VOC team zijn wij niet verplicht om een dier op te halen.
Ook de opvangcentra hebben noch het personeel, noch de middelen om dieren op te halen en beschikken niet over een ambulancedienst.
Zij doen hun uiterste best om de beste zorg te geven aan de talrijke patiënten die ze jaarlijks binnenkrijgen.
Het weinige gespecialiseerde personeel dat ze hebben, proberen ze dan ook in het opvangcentrum te houden om de vele aanwezige dieren te verzorgen.

Iedereen kan met een gewond of verzwakt wild dier terecht in een erkend opvangcentrum voor inheemse vogels en wilde zoogdieren (VOC) zoals:

o VOC Geraardsbergen SOS wilde dieren

o VOC Kieldrecht

o VOC Merelbeke

en ook bij de VOC's die grenzen aan de Provincie Oost-Vlaanderen kan men terecht:

o VOC Beernem

o VOC Malderen

7. Wat doen: Na de openingsuren van het VOC?
Dan kan je een gevonden dier altijd in één van onze opvangkooien (boxen) plaatsen naast het opvangcentrum.

8. Lukt het echt niet om een dier binnen te brengen.
Dan vragen wij je in eerste instantie om buren, vrienden, kennissen of familieleden te raadplegen.

9. Ben je echter niet in de mogelijkheid om het dier zelf te brengen. Dan kan je beroep doen op het Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen.

Op voorwaarde dat je niet over eigen vervoer beschikt , mindervalide bent. Ook telewerkers, bedrijven en dierenartsen kunnen beroep doen op ons
Deze teams van vrijwillige chauffeurs worden dan ingeschakeld zodra ze beschikbaar zijn en transporteren wanneer nodig het noodlijdende dier naar het dichtstbijzijnde VOC.
Is de chauffeur niet voorhanden dan proberen we samen met jou een andere oplossing te bedenken.

"We zijn zeven dagen op zeven beschikbaar en van 9 tot 21 uur bereikbaar via het noodtelefoonnummer tel. 09/230 46 46

HELP DIEREN IN NOOD : Versterking gezocht

Heb jij een hart  voor de natuur en wil je graag noodlijdende wilde dieren helpen?

Dan is vrijwilliger worden bij het Wildlife VOC Team misschien iets voor jou!

Zij zijn op zoek naar geëngageerde dierenliefhebbers die dit team willen versterken als chauffeur of dispatcher
Geïnteresseerden bieden we graag meer informatie via een gratis info- en opleidingsmoment.

Deze opleiding omvat de werking van het Wildlife VOC Team en de functie van een chauffeur of dispatcher . Vervolgens gaan we aan de slag met enkele praktijkoefeningen.

Geïnteresseerden kunnen contact op met de regiocoördinator via e-mail:
voc.oostvlaanderen@gmail.com of telefonische contactopnemen via het nr 0475 25 42 89