Zoeken

Home  /  Leven  /  Tewerkstelling  /  Wijk-werken

Wijk-werken

Wijk-werken houdt in dat je klusjes laat uitvoeren door werkzoekenden. Je vergoedt hem met wijk-werkcheques.


PWA wordt wijk-werken

Op 1 januari 2018 werd PWA (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap) omgevormd tot wijk-werken. Deze beslissing van de Vlaamse regering betekent concreet dat VDAB samen met de nieuwe wijk-werkorganisatie Leie en Schelde dit wijk-werken zal organiseren. Binnen de nieuwe wijk-werkorganisatie Leie en Schelde werken tien gemeenten samen: Deinze, Merelbeke, Nevele, Zulte, De Pinte, Sint-Martens-Latem, Nazareth, Destelbergen, Melle en Gavere.

Wat is wijk-werken?

Met het wijk-werken gaan heel wat werkzoekenden aan de slag in scholen, verenigingen, bij de gemeente, het OCMW … of in land- en tuinbouwbedrijven. Maar ook bij je thuis kunnen wijk-werkers enkele uren per week werkervaring opdoen. Die ervaring is belangrijk en is vaak een noodzakelijke stap in de zoektocht naar een duurzame job.

Veel activiteiten mogelijk

Via het wijk-werken kan je verschillende soorten opdrachten laten uitvoeren: sneeuwruimen of gezelschap bij ouderen, gras afrijden bij je thuis, kinderopvang of busbegeleiding op een school ... Ook voor logistieke ondersteuning of parkingwachters bij evenementen kan je de hulp inschakelen van een wijk-werker. Wil je een beroep doen op een wijk-werker? Registreer je dan eerst online op vdab.be/wijk-werken. Bij je registratie krijg je een overzicht met de mogelijke activiteiten.

Kostprijs

Na je registratie betaal je een jaarlijkse bijdrage van 7,50 euro. Nadien kan je een beroep doen op een wijk-werker en betaal je per gepresteerd uur. Voor een wijk-werkcheque betaal je 7,45 euro per uur. Er zijn papieren cheques, maar je kan ook elektronische cheques aankopen. De wijk-werker is verzekerd, je hoeft dus zelf geen verzekering af te sluiten. Ook een verplaatsingsvergoeding is inbegrepen in de prijs van een wijk-werkcheque.

Zitdag in De Pinte

Keltoum Raibati komt telkens de eerste woensdag van de maand naar het Sociaal Huis van De Pinte (Pintestraat 69). U kunt er terecht op afspraak.