Zoeken

Home  /  Wonen  /  Milieu  /  Hinder  /  Wespen en bijen

Wespen en bijen

Een wespennest in je tuin of vlakbij je huis? Kan vervelend zijn, zeker met kleine kinderen in de buurt of als je net van een zoet dessertje aan het smullen bent. Hoewel de beestjes je heel wat last kunnen bezorgen, hebben ze toch hun nut.
 wesp
Verwant maar toch verschillend
Wespen, honingbijen, hommels, solitaire bijen en zweefvliegen zien er allemaal ongeveer hetzelfde uit.
Ze maken een zoemend geluid, zijn geel of bruin en zwart, vliegen rond je heen in de zomer en lijken sterk op elkaar. Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

(H)erken een wesp
Omdat wespen behoren tot de meest agressieve soort en in de zomer vaak een ongewenste gast kunnen zijn, geven we de belangrijkste kenmerken even mee.
Een wesp is slank gebouwd, weinig of niet behaard en geel met zwart. Wespen bevinden zich nabij het nest, fruit, etenswaren, bomen en vuilnisbakken.
Een wesp verdedigt de nestingang en kan spontaan steken. Het wespennest is slechts een seizoen in gebruik en sterft uit tijdens de winterperiode.

Hoewel wespen door de meeste mensen enkel en alleen als vervelend beschouwd worden, hebben ze toch een nut. Wespen kuisen als het ware de natuur op. Ze zijn, veel meer dan de chemische variant, belangrijke natuurlijke insectenbestrijders. Wespen van één enkel nest kunnen bijvoorbeeld op enkele uren tijd duizenden muggen doen verdwijnen.
 
 bij en wesp
Een bij is behaard en hun taille is minder goed te zien door de beharing. Bijen bezoeken en bestuiven planten. Hun werk is voor mens en dier van onschatbare waarde.
Een wesp heeft bijna altijd een zeer duidelijke zwart gele tekening, is niet behaard en heeft een ingesnoerd lijfje.
 
Een wespensteek vermijden doe je zo
Om zo min mogelijk insecten aan te trekken en de kans op een prik te verminderen, draag je best geen felgekleurde kledij. Vermijd sterk geurende producten en parfum. Dit doet de insecten denken aan de geur van bloemen. Blijf weg van de nestingangen en maak geen bruuske bewegingen. Let extra op bij het gebruik van zoete etenswaren of drank en dood nooit een wesp in de buurt van een nest. Bij bedreiging wordt er immers een geur verspreid die soortgenoten aantrekt en aanzet tot steken.

Brandweerman to the rescue
Hindert het wespennest je echt, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer.
Neem bij voorkeur contact op met de brandweer via het e-loket: https://eloket.brandweerzonecentrum.be/
Beschik je niet over een internetverbinding, bel dan 09 268 88 99. Als het kan, komen we nog dezelfde dag, maar in drukke wespenzomers kan het soms een paar dagen duren. Wees je ervan bewust dat een wespenverdelging niet gratis is. Na de interventie ontvang je een factuur van 40 euro.
 
Bijennest?
Hoewel dit minder vaak voorkomt, kan ook een bijennest soms voor hinder zorgen. Voor het verwijderen van deze ongewenste bezoekers kan je terecht bij de lokale imkers van De Pinte:
 bee
Freddy Kestelyn
Koolmeeslaan 13 
 
Jonas Lampens
 
John Deconinck
Julien Anthierenslaan 7
 
Willy Geirnaert
Rubenslaan 6
tel. 09 282 76 80 en 0478 41 23 05
 
 


Bijkomende informatie

 Milieudienst De Pinte
 Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte
 tel. 09 280 80 24
milieudienst@depinte.be