Zoeken

Home  /  Leven  /  Welzijn  /  Stop Corona  /  Elkaar helpen en beschermen

Elkaar helpen en beschermen

helpenWie vragen heeft over corona kan terecht op www.info-coronavirus.be of bellen naar het nummer 0800-14.689. Voor Vlaanderen vind je de belangrijkste info via www.laatjevaccineren.be of specifiek voor het vaccinatiecentrum ELZ Schelde Leie via tel. 09 381 95 30 of vaccinatiecentrum@deinze.be

Nood aan een gesprek of luisterend oor?

Tele-onthaal via 106 of www.tele-onthaal.be
Jongeren via  102 of www.awel.be

De Pinte Helpt

Tijdens de voorbije coronajaren sprongen de vrijwilligers van De Pinte Helpt vzw bij voor het doen van boodschappen, als luisterend oor en nog zoveel meer. Deze organisatie werd in de lente van 2022 ontbonden. Dank aan de vele helpende handen!

Mondmasker

Zieke personen en professionele zorgverleners of personen die de zorg voor anderen op zich nemen dragen

bij voorkeur een chirurgisch mondmasker of een FFP2.  Chirurgische en de FFP2-maskers blijven dus gereserveerd voor de professionele zorgverleners, de woonzorgcentra, de veiligheidsdiensten en gemeenschappelijke diensten zoals scholen.

Covid-19 teststrategie: testen, quarantaine & (zelf-)isolatie

Personen zonder klachten die een hoogrisicocontact hadden of terugkeren uit een rode zone uit het buitenland, krijgen een activatiecode per sms om zelf een afspraak te maken voor een PCR-test. Dat gebeurt via de website mijngezondheid.be en dus niet via de huisarts. Via dezelfde website kan je ook een quarantaineattest downloaden.

De afspraak voor de PCR-test moet pas op de 7de dag na het laatste hoogrisicocontact of na terugkeer naar België vallen. Is de test negatief, dan mag de persoon de quarantaine verlaten. Is de test positief, dan wordt de 7 dagen quarantaine gevolgd door 7 dagen isolatie. Als je positief test voor COVID-19 maar geen symptomen hebt, dien je 10 dagen in isolatie te blijven.
Als er gekozen wordt om geen test te doen, bijvoorbeeld bij jonge kinderen, stopt de quarantaine na 10 dagen.
Meer info: www.info-coronavirus.be/testen

Contactonderzoek

-fI7FQ1

7608_vlak_fase_2_signature_mail_werk-mee-aan-contactopvolging-3Cr2Q2