Zoeken

Home  /  Leven  /  Burgerzaken  /  Identiteit  /  Wat bij verlies of diefstal van uw e-ID?

Wat bij verlies of diefstal van uw e-ID?

Bent u uw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen?

Blokkeer deze onmiddellijk door gratis te bellen naar DOCSTOP op het nummer 00800 2123 2123. Zo voorkomt u het risico op frauduleus gebruik van uw document en de eventuele financiële gevolgen (bijvoorbeeld het openen op uw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enzovoort).


DOCSTOP is een gratis dienst, 24 uur op 24 en zeven dagen per week bereikbaar.
00800 2123 2123
U kan het 00800 2123 2123 niet bereiken? Bel dan naar +32 2 518 2123

Belangrijk: met DOCSTOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten geblokkeerd worden.

 

Diefstal of verlies: wat doen?

  • In geval van diefstal. Bel onmiddellijk naar DOCSTOP. Doe ook aangifte van de diefstal bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij uw lokale politie.
  • In geval van verlies. Bel onmiddellijk naar DOCSTOP. Ga vervolgens naar uw gemeentehuis. Buiten de openingstijden kunt u bij de politie terecht voor een voorlopig attest.
    Belangrijk: als het verloren document een verblijfstitel betreft, dient u altijd eerst aangifte van het verlies te doen bij de politie alvorens naar het gemeentehuis te gaan.
Een systeem dat u tegen identiteitsfraude beschermt
Na het vaststellen van uw identiteit, wordt uw document in slechts enkele minuten geblokkeerd op de site www.checkdoc.be. Deze website wordt door banken en andere instanties of administraties gebruikt om na te gaan of een identiteitsdocument bekend staat als gestolen, verloren, verstreken of ongeldig. Dankzij DOCSTOP en Checkdoc, bent u beschermd tegen een frauduleus gebruik van uw verloren of gestolen documenten!


Wat gebeurt er na uw telefoontje?

  • Identiteitskaarten en verblijfstitels: Vanaf het ogenblik dat u melding maakt van verlies of diefstal wordt uw kaart onmiddellijk geannuleerd. Het is sinds 1 juni 2018 niet langer mogelijk om een identiteitsdocument dat - naar aanleiding van een aangifte van verlies of diefstal - geannuleerd werd, te reactiveren. Kom zo snel mogelijk langs om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.
  • Paspoorten. Vanaf het moment dat u DOCSTOP belt, wordt uw paspoort ongeldig verklaard. Indien u dit nodig heeft om te reizen, vraag dan op tijd een nieuw paspoort aan bij uw gemeentehuis.
DOCSTOP