Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Vrije tijd  /  Cultuur  /  Culturele activiteiten  /  Vrijwilligersfeest 2015  /  Vrijwilligersfeest 2019

Vrijwilligersfeest 2019

Logo vrijwilligersfeest 2019

Het mag ondertussen een traditie heten; ook dit najaar wil het lokaal bestuur de Pintse vrijwilligers in de bloemetjes zetten. En ook nu weer organiseren we daarvoor een heus feest!

Alle leuke en fijne activiteiten die dit jaar in onze gemeente werden georganiseerd worden gedragen door vele, soms onzichtbare, helpende handen. En die verdienen een dikke merci! Tijdens dit vrijwilligersfeest willen we een paar mensen extra in de schijnwerpers zetten. 

Genomineerden voor de 'Cultuurverdienste 2019'

Muziekschool De Pinte
Muziekschool De Pinte blies dit jaar vijf kaarsjes uit. Ze vierden deze verjaardag met het geslaagde evenement 'Buffet' dat ze samen met de cultuurdienst organiseerden. Op vrijdag 26 april kon je als bezoeker een muzikaal menu samenstellen en dat bracht je van Pintse huiskamers tot in de cultuurzaal. Zowat alle muziekgenres kwamen aan bod: van klassiek tot pop, van jazz tot techno …

Wat in 2014 in de lokalen van de gemeentelijke basisschool begon met 94 leerlingen, is vandaag uitgegroeid tot een school met 560 leerlingen. Niet langer in de lokalen van de gemeentelijke basisschool, maar voornamelijk in het gebouw van Erasmus De Pinte. Het merendeel van die leerlingen zijn inwoners van De Pinte. Het cursusaanbod voor instrumenten is zeer uitgebreid : accordeon, piano, keyboard, gitaar (klassiek, folk, pop, elektrisch), basgitaar, (alt-)viool, cello, dwarsfluit, saxofoon, trompet, trombone, hoorn, tuba, hobo, blokfluit, djembé (individueel), zang (pop, klassiek, musical), drum en harp …

De lessen worden ook aangevuld met extra activiteiten: musicalkampen in de paas- en zomervakantie. 
Muziekschool De Pinte zal ook geen kans aan zich laten voorbijgaan om hun werking te promoten, zo zijn ze nu al een vaste klant tijdens de Speelstraat en traden ze al verschillende keren op tijdens Cafeest.

Beschermers van religieus erfgoed
Op kruispunten, aan de rand van een bos of op de hoek van boerenerven, geflankeerd door eeuwenoude linden of verscholen achter hagen, tref je her en der kapelletjes aan. Gestrooid in 't landschap en 't groen zijn ze versteende getuigen van religieus aanvoelen. Sommige zijn architectonische juweeltjes, andere zijn kleine musea met heiligenbeelden.

De kleine, vaak oude kapellen worden aanhoudend door mensen - ook wel eens vandalen, maar toch meestal mensen met goede bedoelingen - in het voorbijgaan bezocht. Gelukkig ontfermt zich overal wel een naburige met veel toewijding over de zorg voor deze plaatsen. We zijn hen heel dankbaar.

Naast de zaken waarover de kerkraad zich ontfermt als het gaat over het kerkgebouw, zijn er op elke kerkplek nog enkele belangrijke schakels: mensen die sinds jaar en dag als trouwe huismoeder of goede huisvader instaan voor het verzorgen van de kerk en wat er staat. Een langdurig engagement dat weinig tot niet gezien wordt. Door de vele kleine en versnipperde zaken waar die mensen aan denken zijn ze in prijs onbetaalbaar maar we weten heel goed dat ze des te waardevoller zijn.

Zowel de kerk van De Pinte als de kerk van Zevergem zijn aangesloten bij vzw 'Open Kerken'. Om de kerkgebouwen zoveel mogelijk open te stellen werd een groep 'erfgoedbewakers' samengesteld. Deze vrijwilligers nemen om beurt de taak op zich om het gebouw te openen, sluiten  en te controleren of alles nog in orde is. 

Hilde Claeys en Jonas Lampens met het boek 'Geen Belet'
Een bijzonder boek van Hilde Claeys over het recente verleden van De Pinte en Zevergem op basis van gesprekken ('oral history') met kleine en grote mensen die elk op hun manier geschiedenis geschreven hebben in onze beide dorpen. 

Hilde Claeys was burgemeester toen De Pinte vorig jaar zijn 150 jaar bestaan mocht vieren. Naar aanleiding van dit 150 jaar bestaan van haar geboortedorp schreef ze het boek 'Geen Belet? Vertellingen uit De Pinte en Zevergem'. In het boek laat ze 35 personen aan het woord over de geschiedenis, de tradities en de cultuur van De Pinte.

Geschreven met veel warmte en respect voor de geïnterviewden. Een boek dat je regelmatig weer in de hand neemt en dat je telkens weer verrast door datgene wat mensen betekenen en betekend hebben voor hun familie en de gemeenschap waarin ze leven. 

Een kleinood om te koesteren zeker ook door de prachtige foto's van Jonas Lampens.

Genomineerden voor de 'Jeugdverdienste 2019'

ChiroSint-Agnes De Pinte
Chiro Sint-Agnes De Pinte is 50jaar! Al zolang maakt geëngageerde leiding van elke zondag een leukespeelzondag voor de kinderen. Jaarlijks worden ook nog vele andere activiteitengeorganiseerd zoals de Kluif fuif, een spaghetti-avond, een kerstfeestje en deweekends voor alle leden en de leiding. Dit alles in nauwe samenwerking methet beschermcomité, een team van evenzeer geëngageerde ouders en oud-leiding.Hoogtepunt van het werkingsjaar was het groot kamp: in augustus ging devolledige groep tien dagen samen op avontuur. Maar voor de 50ste verjaardag deed Chiro Sint-Agnes hier nog een schepje bovenop! Ze organiseerden een feestweekend(quiz, eetfestijn en tentoonstelling) waarop jong en oud hun eeuwig jong Chirohart kon ophalen. Tot slot kreeg het Chirolokaal een grondige opfrisbeurt.   
Stijn Brysbaert
Wie vertrouwd is met de geëngageerdejeugd van De Pinte, kent waarschijnlijk Stijn Brysbaert. Een enthousiastetwintiger die terug te vinden is op zowat elk (jeugdig) evenement in de Pinte.Naast zijn jarenlange inzet bij 156e FOS De Havik, zowel als leider en alseenheidsleider, is hij ook al enkele jaren een vaste waarde binnen dejeugdraad. Hij zetelde zelfs een tijdje in het bestuur van de jeugdraad. Metzijn enthousiasme motiveert hij iedereen rond zich. Als spring-in-het-veld is Stijnimmers betrokken bij vele projecten voor jeugd in De Pinte zoals de Dag van dejeugdbeweging, de zwerfvuilactie en de speelstraat.  
Zoë Joos
Zoë Joos wordt genomineerd alsjeugdverdienste van het jaar 2019 voor haar ongelofelijk grote inzet voor hetscoutsevenement Café Ludwina. Door het vele werk dat zij vrijwillig in ditevenement gestoken heeft - niet alleen dit jaar maar ook de voorbije jaren - isCafé Ludwina een alombekend scoutesk mini-festivalletje geworden! Als kers opde taart voor het vele werk dat zij hierin stak, was het dit jaar een enormgezellige, plezante en succesvolle editie. Eén waar nog lang over gesproken zalworden! Daarnaast ook een nominatie voor de vele jaren leiding die ze heeftgegeven. Epische spellen, een tikkeltje absurde ideeën en mega schone verwezenlijkingenop vlak van communicatie.

Genomineerden voor de 'Sportverdienste 2019'

Nathan Busschaert
Nathan is zestien jaar en won in april deinternationale breakdancewedstrijd 'We are the future' in Tilburg.Daardoor werd hij geselecteerd voor de wereldfinale in China. Hij werd er tweede inzijn categorie met ongeveer 1 000 deelnemers en halve finalist bij devolwassenen twee tegen twee.
Jente Michels
Jente Michels, eveneens zestien, werd in januariBelgisch kampioen veldrijden bij de nieuwelingen en behaalde dat seizen twintig overwinningen. Dit seizoen maakt hij de overstap naar de junioren. Hierbijbehaalde hij al verschillende podium plaatsen met een overwinning in de ucicross in Boulzicourt Frankrijk en een zilveren medaille op het Europeeskampioenschap.
Jente Hauttekeete
Jente Hauttekeete, zeventien, behaalde ditseizoen vijf Belgische , vijf Vlaamse en zes provinciale titels op verschillendenummers en kreeg het voor mekaar om zes beste Belgische jaarprestaties op zijnnaam te schrijven. Het grootste succes haalde op de tienkamp op de Jeugdolympiadein Baku (Azerbeidzjan) waar hij zijn eerder gehaald Belgisch record verpulverdeen een zilveren medaille pakte. 

Praktisch
Deuren om 19.45 uur. Start om 20 uur.
Locatie: OCP (Ontmoetingscentrum Polderbos), Polderbos 20, De Pinte
Iedereen welkom.
Meer info:
Dienst Vrije Tijd
Polderbos 20
9840 De Pinte


logo Cultuurdienst De Pinte
Dienst Cultuur
Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP)
Polderbos 20
9840 De Pinte