Zoeken

Home  /  Leven  /  Welzijn  /  Stop Corona

Stop Corona

Laat je deze herfst vaccineren tegen COVID-19 en griep

dame-met-mondmasker-krijgt-vaccin-300dpi-XkZMH1

Midden september 2023 is er een nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne gestart. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn om door COVID zwaar ziek te worden en voor wie werkt in de zorg. Voor andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is. 

Voor wie aanbevolen?

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be)
  • alle personen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • alle personen werkzaam in de zorgsector 

Voor deze personen is ook griepvaccinatie aanbevolen. Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat je vrij om je te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

COVID-vaccinatie kan je krijgen sinds midden september. Griepvaccinatie vanaf midden oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Vraag advies aan je arts of apotheek wanneer je best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden. Het is belangrijk je bescherming op te bouwen voor het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden. 

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in wanneer ze vaccineren tegen COVID-19 en griep. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid stuurt ook geen uitnodiging meer naar je thuisadres. Op je werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst griepvaccinatie aanbiedt. COVID-vaccinatie zal enkel aangeboden worden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven. 

Andere voorzorgsmaatregelen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen: 

  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent.
  • Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog. 
  • Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.


Alles over vaccinatie lees je op: www.laatjevaccineren.be

Een artikel in samenwerking met Logo Gezond+ vzw

De Eerstelijnszone Schelde-Leie ondersteunt de vaccinatiecampagne voor Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.  Meer info over het vaccinatiecentrum ELZ Schelde Leie.
Meest actuele info rond maatregelen via www.info-coronavirus.be
vaccinerenbanner--laatvaccineren

vaccinerenbanner--MEERTALIGE-INFO

Infolijn coronacrisis


Tele-onthaal

vaccinerenbanner--VACCINEREN

none