Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (P+MD)

De nieuwe blauwe zak!


De nieuwe blauwe zak is er. Een goede zaak voor onze planeet. Want vanaf nu kunnen we nog meer verpakkingen sorteren en recycleren. Veel meer. De blauwe PMD-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens wordt meer gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn. Want door goed te sorteren kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. Zo besparen we energie en stoten we minder CO2 uit. Dankzij nieuwe technologische evoluties kunnen we vandaag nog beter doen. Daarom mogen straks alle huishoudelijke plastic verpakkingen in de PMD-zak. Een goede zaak voor het milieu, en voor uw portemonnee…

Welke verpakkingen mogen in de nieuwe blauwe zak?

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag u vanaf dan bij het PMD sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak. U vindt een uitgebreid overzicht op de binnenkant van deze folder.

Mag ik de oude zakken nog gebruiken?

Zeker! De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als u nog een voorraadje liggen heeft, of als er in uw verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf de startdatum van de nieuwe blauwe zak mag u ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Wordt de nieuwe blauwe zak in heel België ingevoerd?

Nog niet. De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd. Op die manier geven we alle partijen de tijd om zich goed voor te bereiden. Het kan dus dat in uw gemeente de nieuwe sorteerregels al gelden, terwijl dat in een buurgemeente of op uw werk bijvoorbeeld nog niet het geval is.

Verandert er iets aan de ophaaldata?

U mag de nieuwe blauwe zak gewoon buitenzetten voor ophaling, net zoals vroeger. Meer sorteren dus, met hetzelfde comfort. Aan de ophaaldata verandert er in principe niets, tenzij anders gecommuniceerd door uw gemeente of afvalintercommunale.

Meer vragen? Alles wat u moet weten over de nieuwe blauwe zak op www.denieuweblauwezak.be

 

Opmerkingen

Gelieve de verpakkingen te ledigen en voedselresten te verwijderen, de diverse verpakkingen niet in elkaar te steken, geen verpakkingen of plastic bidons vast te maken aan de buitenkant van de PMD-zak.
 
Meer informatie over het huishoudelijk verpakkingsafval, evenals over de juiste sorteerregels voor deze verpakkingen vindt u op de website van FOST Plus (www.fostplus.be).
 

Meldpunt IVM

Indien u problemen ondervindt bij de ophaling, kunt u contact opnemen met IVM via het gratis nummer 0800 13 580 of het webformulier (Klachtenformulier ophaling) op www.ivmmilieubeheer.be.