Zoeken

Home  /  Wonen  /  Afvalinzameling  /  Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (P+MD)

Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (P+MD)

De nieuwe blauwe zak!

De nieuwe blauwe zak is er. Een goede zaak voor onze planeet. Want vanaf nu kunnen we nog meer verpakkingen sorteren en recycleren. Veel meer. De blauwe PMD-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens wordt meer gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Daar mogen we met z'n allen trots op zijn. Want door goed te sorteren kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. Zo besparen we energieën stoten we minder CO2 uit. Dankzij nieuwe technologische evoluties kunnen we vandaag nog beter doen. Daarom mogen straks alle huishoudelijke plasticverpakkingen in de PMD-zak. Een goede zaak voor het milieu, en voor uw portemonnee…

Welke verpakkingen mogen in de nieuwe blauwe zak?

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkelplastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag u vanaf dan bij het PMD sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak. U vindt een uitgebreid overzicht op de binnenkant van deze folder.

Mag ik de oude zakken nog gebruiken?

Zeker! De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Geenprobleem dus als u nog een voorraadje liggen heeft, of als er in uw verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf de startdatum van de nieuwe blauwe zak mag u ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Meer vragen? Alles wat u moet weten over de nieuwe blauwezak op www.denieuweblauwezak.be.


Opmerkingen

Gelieve de verpakkingen te ledigen en voedselresten te verwijderen, de diverse verpakkingen niet in elkaar te steken, geen verpakkingen of plastic bidons vast te maken aan de buitenkant van de PMD-zak.

Meer informatie over het huishoudelijk verpakkingsafval, evenals over de juiste sorteerregels voor deze verpakkingen vindt u op de website van FOST Plus (www.fostplus.be).


Meldpunt IVM

Indien u problemen ondervindt bij de ophaling, kunt u contact opnemen met IVM via het gratis nummer 0800 13 580 of het webformulier (Klachtenformulier ophaling) op www.ivmmilieubeheer.be.

nieuweblauwezak-JNNZM1