Zoeken

Home  /  Leven  /  Burgerzaken  /  Reizen  /  Reizen naar de VS

Reizen naar de VS

Reizigers Verenigde Staten hebben visum nodig

Sinds begin 2009 zijn Belgen die naar de Verenigde Staten (VS) willen reizen, verplicht zich elektronisch te registreren via het ESTA-systeem (Electronic System Travel Authorisation). Dit kon gratis, maar sinds 8 september 2010 dient er hiervoor een vergoeding betaald te worden van 14 USD per persoon.

De betaling kan momenteel enkel met kredietkaart bij het aanvragen van de elektronische reistoestemming via de website https://esta.cbp.dhs.gov. Enkel de volgende betaal- of kredietkaarten worden aanvaard: MasterCard, VISA, American Express en Discover.

Elektronische reistoestemming voor de VS aanvragen via internet (ESTA) is verplicht. Dit kan zelfs als nog niet alle details over de reis gekend zijn. De reistoestemming wordt in vele gevallen bijna ogenblikkelijk verleend en geldt voor een periode van twee jaar en voor meerdere reizen, maar vervalt samen met het paspoort van de reiziger als de houdbaarheidsdatum ervan minder dan twee jaar in de toekomst ligt.

Een luchtvaartmaatschappij kan de toegang tot het vliegtuig weigeren aan reizigers die zonder visum naar de Verenigde Staten willen reizen en geen elektronische reistoestemming hebben aangevraagd.

Opgelet: Ook voor vlucht-transits (bijvoorbeeld naar Canada of Zuid-Amerika) en stopovers is ESTA nodig!