Zoeken

Home  /  Leven  /  Burgerzaken  /  Geboorte / erkenning / adoptie  /  Sterrenregister

Sterrenregister


Het verlies van een kindje is een enorm ingrijpende gebeurtenis. 

sterrenkindje-vrBuU1
Voor kindjes die geboren worden na een zwangerschapsduur van 140 dagen wordt een akte opgemaakt.        Wanneer een kindje overleden is vóór een zwangerschapsduur van 140 dagen, is er nog steeds geen wettelijke mogelijkheid om dit te laten registeren.

Daarom besliste het lokaal bestuur De Pinte om een sterrenregister aan te leggen. Vanaf 1 januari 2024 kan je een kindje laten registreren in dit register. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen.

Op die manier willen we de ouders ondersteunen bij de verwerking van dit groot verlies. De ouders ontvangen hiervan een attest. Zij zullen ook uitgenodigd worden voor de jaarlijkse actie ‘geboortelint’.                                        Hierbij krijgt elk geboren kindje een naamplaatje in het speelbos en krijg je de kans om een bloembol te planten.

Je kan de aanvraag tot registratie in het sterrenregister doen via onderstaand formulier of op afspraak aan de balie.

Voor meer info kan je terecht bij de dienst Burgerzaken burgerzaken@depinte.be of 09 280 80 60


Boven De Wolken is een vzw die ouders steunt wanneer ze hun baby verliezen. Dat doen ze door hen tastbare herinneringen te geven en hen bij te staan tijdens die eerste moeilijke momenten.

www.bovendewolken.be

Klik HIER voor de privacyverklaring