Zoeken

Home  /  Leven  /  Gemeentegids  /  Noodnummers  /  Brandweer

Brandweer

Omschrijving:

Brandweerzone Centrum

Contact:

Tel. 112

Verwijderen wespennesten: 09 268 88 48
 Roggestraat 70 - 9000 Gent

info@brandweerzonecentrum.be

www.brandweerzonecentrum.be


Dienstverlening en vergoeding brandweer


Wespennesten

Voor het verwijderen van wespennesten kunt u contact opnemen met de brandweer van Gent via 09 268 88 48 of via het e-loket (het liefst). Voor meer informatie, raadpleeg onze online folder.


Stormschade? Wateroverlast? Wespennest?

Meld het op het e-loket van de brandweer: http://eloket.brandweerzonecentrum.be.
Door gebruik te maken van dit e-loket wordt de melding onmiddellijk opgenomen in de takenlijst van de brandweer, terwijl de gewone telefoonlijnen vrij blijven voor dringende noodoproepen via het Hulpcentrum 100 of 112.

In het e-loket moet u uw contactgegevens invullen, alsook de gegevens over het incident zelf (bijvoorbeeld waar het wespennest zich bevindt). De oproep komt dan automatisch binnen in de radiokamer van de brandweer en wordt zo snel mogelijk behandeld.


Zoneraad en zonecollege

In de zoneraad zetelen de burgemeesters van de achttien gemeenten. De zoneraad neemt in principe alle beslissingen en bepaalt de algemene visie en missie van de zone. Zij bepalen waar onze brandweerorganisatie moet staan op lange termijn. De zoneraad keurt alle plannen goed, bewaakt de voortgang, beoordeelt de resultaten en stuurt bij indien nodig. De leden van de zoneraad komen in principe maandelijks samen.
De voorzitter van de zoneraad is Mathias De Clercq (burgemeester Stad Gent). De burgemeester van Deinze en Gavere zijn ondervoorzitter. Samen met de burgemeesters van De Pinte en Wachtebeke vormen zij het zonecollege. Deze vijf bestuurders bereiden de vergaderingen van de zoneraad voor, in nauw overleg met de korpsleiding. Het zonecollege vergadert tweewekelijks.Wat te doen bij storm?

  • Blijf binnen
  • Bel het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er geen levensgevaar is. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor interventies van de brandweer waarbij geen levens in gevaar zijn.
Gebruik 1722, hou 112 vrij voor levensbedreigende situaties
1. Heb je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig voor wind- of waterschade, maar is er niemand (potentieel) in gevaar, gebruik dan het e-loket op www.1722.be. Het loket handelt de aanvraag op dezelfde wijze af als een oproep naar het nummer 1722, maar dan digitaal. Elke aanvraag die via het nationaal loket wordt ingevuld, wordt verstuurd naar de juiste hulpverleningszone.
2. Ben je niet in de mogelijkheid om stormschade online door te geven? Bel dan 1722. Krijg je een bezettoon? Probeer dan later opnieuw. Wees geduldig. Door de vele oproepen kan het zijn dat de brandweer niet meteen bij jou komt.
Bel enkel naar 112 bij levensbedreigende situaties!