Zoeken

Home  /  Vrije tijd  /  Cultuur  /  Culturele activiteiten  /  Open Monumentendag

Open Monumentendag

Openmonumentendag:geleid bezoek aan ‘Hof ter Groene Walle’.

Er kan niet langer ingeschreven worden: alles sessies zijn volzet. 
Openmonumentendag
De Pinte telt drie monumenten*, het ‘Hof ter Groene Walle’in de Kunstschildersweg is er één van (beschermd in 2011). De hoeve werd voorhet eerst vermeld in 1249, de kern van de huidige hoevegebouwen zou teruggaantot in de 17de eeuw, maar wat je ziet stamt voornamelijk uit de 18de eeuw. 
 
In 1958 kocht de familie Cnudde ‘Het Hof’. Na de dood van de ouders bleven de 7 kinderenCnudde op de hoeve. Het waren echte dorpsfiguren. Geen enkele van de 7 kinderenwas getrouwd. De ‘Cnuddekes’waren zeer traditionele landbouwers.Tot in hun oude dagen bleven ze werken met paard en kar. In 2012 overleed RogerCnudde. Hij was de laatste overblijvende telg van het gezin.  
 
De hoeve is nu in private handen en wordt momenteelgerenoveerd. Op Openmonumentendag krijg je de unieke kans om een bezoek tebrengen aan deze hoeve. De erfgoedraad licht er de plannen toe, daarnaast krijgje te zien en horen hoe een oud en vervallen gewaand, gebouw nieuw leven wordtingeblazen. Recente bouw- & renovatietechnieken laten toe om dergelijkonroerend erfgoed met zorg te herwaarderen waarbij er niet ingeboet wordt aancomfort.
 

Wanneer: zondag 9 september. De sessies om 13.30 uur, 14, 14.30, 15, 15.30 &16 uur zijn volzet.
Waar: Kunstschildersweg 5
 
* De andere tweemonumenten zijn de pastorie in Zevergem en het Lovaertorgel in deSint-Niklaaskerk in De Pinte.
 


logo Cultuurdienst De Pinte
Dienst Cultuur
Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP)
Polderbos 20
9840 De Pinte