Zoeken

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Masterplan openbare verlichting

Masterplan openbare verlichting

In De Pinte wordt alle openbare ledverlichting gedimd tussen 22 uur en 6 uur. Dit heeft niet alleen een positief effect op mens en omgeving, maar levert ook een besparing van 50% op. Onze gemeente telt momenteel 2500 verlichtingstoestellen, waarvan eind 2020 ongeveer 37% uitgerust was met led-armaturen. Deze aanpassing heeft reeds een besparing van 22% opgeleverd.

Bovenop de vorige maatregel heeft de gemeenteraad van De Pinte op 26 september 2022 unaniem een principiële beslissing genomen over het doven van de openbare verlichting. Van twaalf uur ‘s nachts tot vijf uur ‘s morgens wil het bestuur alle straatverlichting doven. Enkel op vrijdag- en zaterdagnacht zullen de beide dorpskommen, Kerkplein De Pinte en Dorp Zevergem, doorlopend verlicht blijven.
Dit is één van de maatregelen om het energieverbruik te reduceren. Het lokaal bestuur zou, volgens de actuele tarieven, een besparing realiseren van 56 500 euro per jaar op de elektriciteitsfactuur.

De uitvoering is inmiddels gestart en zal afgerond zijn voor eind november. Dit gebeurt in overleg met Fluvius die instaat voor de exploitatie van de openbare verlichting.
Momenteel zijn reeds 49 cabines in de gemeente aangepast.