Zoeken

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Hulp aan Oekraine

Hulp aan Oekraine

Met de oorlog in Oekraïne kwam - binnen Europa - een nieuwe vluchtelingenstroom op gang. Volgens de Verenigde Naties zijn zo'n 160 000 mensen in Oekraïne zelf op de vlucht en nog eens meer dan 600 000 mensen zouden het land al verlaten hebben.

Terwijl de oorlog in Oekraïne verder woedt, groeit de solidariteit bij de bevolking. Ook bij ons in De Pinte komen er sinds 12 maart 2022 vluchtelingen toe. Deze worden allemaal opgevangen in gastgezinnen. Momenteel zijn er 52 Oekraïners te gast in De Pinte, dit zowel via privé-initiatieven, als via het lokaal bestuur (doorgestuurd door Fedasil).
Voor de gastgezinnen is het een uitdaging om hun gasten een eigen plek te geven en samen op zoek te gaan naar een aangename manier van samenleven. Voor de vluchtelingen is het nu vooral even tot rust komen na een vaak hectische vluchtroute en traumatische ervaringen, hoewel ze heel graag al aan het werk willen en terug hun leven opnemen.

Een tiental vrijwilligers staan in voor de brug tussen de gasten, de gastgezinnen en de gemeentelijke dienstverlening. Deze brugfiguren zorgen niet alleen voor het ondersteunen van de gasten en gastgezinnen bij het in orde brengen van alle administratieve zaken. Ze zijn er ook voor een babbel, een luisterend oor, een eerste opvang, het samen op zoek gaan naar oplossingen van welke aard ook.

Samen zetten we onze schouders onder dit project. Op die manier hebben we in een korte tijd al heel wat projecten opgestart (begeleiding onderwijs, ontmoetingsruimte, administratie …) en in orde gebracht.

foto-vluchtelingen-Yh0mJ1

Wil jij ook een steentje bijdragen?

Je kan jouw hulp aanbieden via wout.koeke@ocmwdepinte.be. Geef duidelijk aan wat je wil of kan doen.

Meer informatie: 

https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine/informatie-voor-gastgezinnen-van-oekraiense-vluchtelingenInzamelactie en benefietconcertbenefietconcert-YOyjQ1

Op 25 maart toonde De Pinte zich van zijn meest solidaire kant met de Oekraïense vluchtelingen. Er werden hulpgoederen ingezameld en de dag werd afgesloten met een schitterend benefietconcert. De verkoop van tickets en steunkaarten leverde de mooie som van 1762,38 euro op. 

Dankjewel voor de massale steun!