Zoeken

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Hittegolf - zorg goed voor jezelf, anderen en de natuur

Hittegolf - zorg goed voor jezelf, anderen en de natuur

Hittegolf

Vandaag en de volgende dagen wordt de hitte intenser met een hoogtepunt op zondag met plaatselijk 35 graden. In het binnenland wordt code geel opgetrokken naar code oranje (met 32 graden of meer over drie opeenvolgende dagen). Deze hittegolf kan zelfs nog voortduren tot na het weekend, maar dan blijft het kwik wellicht onder de tropische grens van 30 graden. Het is aangewezen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken : regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden en voorzie ook voldoende schaduw en drinkwater voor dieren.


Code rood voor brandgevaar in de natuur

Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur. Natuur en Bos schaalt voor haar natuur- en bosgebieden daarom op naar code rood in gans Vlaanderen. Vuur maken en roken is verboden.
De voorspelde hoge temperaturen, de lage relatieve luchtvochtigheid en aanhoudende droogte, veroorzaken een toenemende stijging van het brandgevaar in de natuur. Er werden de afgelopen weken ook al enkele kleinschalige brandjes gemeld.

Code rood: wat betekent dat?

Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur.
• Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden.
• Vuur maken is verboden!
• Rook niet in bos- en natuurgebieden!
• Laat - zoals altijd - geen afval rondslingeren! (Zelfs een klein stukje glas kan een brand doen ontstaan.)
• Wees alert en voorzichtig! Een kleine vonk kan immers overgaan in een grotere brandhaard!

Natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet.

Meer info

warme-dagen-tips-6DNOk1brandgevaar-pjauL2