Zoeken

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Het capaciteitstarief, wat betekent dat voor jou?

Het capaciteitstarief, wat betekent dat voor jou?

Sinds 1 januari 2023 verdwijnt het verschil tussen het dagtarief en het goedkopere nachttarief voor de distributienettarieven. Tegelijkertijd voert de Vlaamse Overheid het capaciteitstarief in.
Wat betekenen deze maatregelen voor jou?

Het capaciteitstarief heeft enkel impact op een deel van de elektriciteitsfactuur: de nettarieven. Voor het gemiddeld verbruik is dat ongeveer 7 % van je totale factuur. In het oude systeem zijn deze volledig gebaseerd op hoeveel kilowattuur elektriciteit je verbruikt.

Vanaf januari 2023 worden de distributienettarieven opgesplitst:
• een deel zal je nog steeds op basis van je verbruik betalen,
• een ander deel betaal je op basis van hoeveel elektriciteit je maximaal tegelijkertijd verbruikt: je piekvermogen.

Voor de energiekosten zelf verandert er niks. Dit betekent dat de energieleverancier wel nog kan beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen en dus nog contracten kan aanbieden met een dag- en nachttarief voor de energiekosten.

Heb je een digitale meter?


Als je een digitale meter hebt, berekent je energieleverancier het capaciteitstarief op basis van het piekvermogen. Hiervoor kijkt je leverancier elke maand naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt).

Het gemiddelde van je laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat houd je zo laag mogelijk. Het is dus belangrijk om je verbruik zoveel mogelijk te spreiden. Zo kan je er bijvoorbeeld op letten om verschillende toestellen niet op hetzelfde moment te gebruiken.

Het gemiddelde piekvermogen is 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Heb je een piek onder 2,5 kW, dan wordt je wel gefactureerd aan 2,5 kW.

Heb je een analoge meter?


Met een klassieke analoge meter kan je de maandpieken niet meten. Je betaalt het capaciteitstarief voorlopig als vast bedrag, dat overeenkomt met de minimumbijdrage van 2,5 kW.

Heb je recht op het sociaal tarief?


Dan verandert er niks. Het sociaal tarief is een totaalprijs per kWh elektriciteit die je verbruikt. Je betaalt geen capaciteitstarief.


Heb je vragen over de afschaffing van het nachttarief en de invoering van het capaciteitstarief? Maak dan gerust een afspraak in het woon- en energieloket van jouw gemeente via www.wonenleieschelde.be of telefonisch op het nummer 09 210 71 50.