Zoeken

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Nieuws  /  Aziatische hoornaar in opmars

Aziatische hoornaar in opmars

hoornaars-1gRZM1

De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, een wespachtige, is in snel tempo Europa aan het koloniseren. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Kijk in uw kot

In het voorjaar maken de koninginnen een nieuw nest, heel vaak in door mensen gemaakte locaties: schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels ... Maar ook in struiken en hagen komen ze voor. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte.
In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren. Onder het motto #kijkinuwkot is het dan ook belangrijk om goed rond te kijken of u een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij u in de tuin of rond uw huis.

Vespawatch

Wil u weten hoe u een Aziatische hoornaar of het nest herkent, en hoe u dit kan melden? Neem dan een kijkje op E-learning - Vlaams Bijeninstituut vzw. De melding zelf gebeurt via www.vespawatch.be.

Opgelet!

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar het nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest bijvoorbeeld in een tuinhuis hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden.
De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.
Alle info kan u vinden in de onlinebrochure.
Voor het verwijderen van nesten van de Europese hoornaar en gewone wespen kan u nog steeds contact opnemen met de brandweerzone .