Zoeken

Home  /  Wonen  /  Milieu  /  Vuilnisbakkenplan

Vuilnisbakkenplan

De juiste vuilnisbak op de juiste plaats.

Straatvuilnisbakken zijn een efficiënt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. Een vuilnisbak alleen volstaat natuurlijk niet. De juiste plaatsing en tijdige lediging zijn eveneens cruciaal in de wens naar een propere omgeving.

Als je onderweg iets eet of drinkt, wil je graag de verpakking kwijt in de nabije omgeving. Dit lukt niet altijd omdat de vuilnisbak volgepropt is met afval dat daar niet thuishoort, zoals bijvoorbeeld huisafval. Afval in zakjes belandt dikwijls ook in of naast de straatvuilnisbak. Dit levert geen fraai straatbeeld op.

Samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, hebben we een vuilnisbakkenplan opgestart in 2021. Dit is een onderdeel van een structureel traject dat een drietal jaar loopt om onze omgeving sluikstort- en zwerfvuilvrij te maken.

-dt4wG1


Vuilnisbakkenplan

Zo’n vuilnisbakkenplan bestaat uit het inventariseren, registeren en evalueren van het gebruik van de vuilnisbakken. 

Inventarisatie

In De Pinte staan er in totaal 135 publieke vuilnisbakken. Tijdens de inventarisatie brachten we in kaart waar alle vuilnisbakken staan, welke capaciteit ze hebben en wat de grootte van de inwerpopening is. Daarnaast noteerden we de ledigingsfrequentie, de 'conditie' en het uitzicht van de vuilnisbak.

Registratie

De registratiefase geeft informatie over de vullingsgraad van iedere vuilnisbak en of er sluikstort (huisvuil) rond of in de vuilnisbak wordt aangetroffen. Alle gegevens worden op een eenvoudige manier bijgehouden op de website ‘mijn mooie straat’.

In juli 2021 zijn we gestart met deze registratiefase. Over het jaar verspreid werden minimum 8 metingen gedaan per vuilnisbak. 

Evaluatie

Tijdens de evaluatiefase worden op basis van objectieve evaluatiecriteria alle vuilnisbakken gewikt en gewogen. In oktober 2022 gingen we tot actie over.

Kapotte vuilnisbakken worden hersteld en vuilnisbakken die (bijna) altijd leeg zijn worden verwijderd, tenzij er een goede reden is om ze te behouden. Bij vuilnisbakken die altijd overvol zaten wordt bekeken of we ze vervangen of een hogere legingsfrequentie toe moeten passen.

Bij een vuilnisbak waarbij vaak zwerfvuil of sluikstort werd aangetroffen plaatsten we een boodschap dat ze bij verder misbruik worden weggehaald. Deze vuilnisbakken werden tijdens een periode van 2 maanden opgevolgd en geëvalueerd. 

In April 2023 werden de vuilnisbakken waar blijvend sluikstort/zwerfvuil lag, weggehaald. Vanaf nu worden deze plaatsen regelmatig gecontroleerd. 

Een vuilnisbakkenplan is een blijvend proces waarin regelmatig aanpassingen zijn. Heb je zelf een opmerking over dit plan of de vuilnisbakken? Neem gerust contact met ons op.

"Met dit vuilnisbakkenplan hopen we de strijd tegen het zwerfvuil opnieuw een duwtje in de rug te geven. Hou je papiertje, kauwgom of blikje bij tot de volgende vuilnisbak op jouw pad. Alleen samen kunnen we voor een nettere gemeente en omgeving zorgen waar het aangenaam wonen is voor iedereen!"

Wil je zelf zwerfvuil rapen? Bestel nu gratis je materiaal


garbage-can-g868a78ba9_1920-VXHB32


Bijkomende informatie

 Milieudienst De Pinte
 Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte
 tel. 09 280 80 24
milieudienst@depinte.be