Zoeken in De Pinte.be

Home  /  Wonen  /  Milieu  /  Week van duurzame gemeente

Week van duurzame gemeente

Op 25 september 2021 viert de hele wereld de zesde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd:

sdg-dutch-overview1-43WZ61

Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten viert De Pinte die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis,  organiseren we verschillende activiteiten en zetten we de duurzame helden in de kijker. Deze helden zijn Pintse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving.

Tot augustus kon iedereen zich kandidaat stellen of genomineerd worden als duurzame held

We stellen jullie graag onze helden voor:

groepsfoto-duurzame-helden-receptie-KP4PT1

 • Koen Meirlaen: 
  Hij is Leerkracht aardrijkskunde en wiskunde in Deinze en inwoner van De Pinte. Als geograaf begon hij les te geven en kreeg hij zo de kans om op onderzoek te gaan met wetenschappers in Antartica. Dat prikkelde hem om verder aan de slag te gaan met het thema van klimaatopwarming. Hij staat gekend voor zijn project met de kenmerkende rode lijn: "so get informed". Die wil waarschuwen voor de gevolgen van klimaatopwarming.

  Ook in onze gemeente was die rode lijn reeds te zien, maar ook in vele andere gemeenten, steden en organisaties. Meer informatie via www.sogetinformed.be
 • Elisabeth Velle: 
  Elisabeth is een jonge mama en inwoner die allergisch in aan zwerfvuil en dan ook gepassioneerd door het zwerfvuil opruimen met het gezin. Ze heeft een grote betrokkenheid bij het project van het speelbos. Een dagelijkse wandeling samen met de kinderen is voor het gezin van Elisabeth niet zomaar wandelen, ze gaan op stap met plog-materiaal en maken zo onze gemeente wat mooier.

 • Emeliek Garriau:
  Emeliek is een leerkracht met passie voor klimaat, energie en natuur ... Daarnaast is zij lid van de MOS-groep op school (milieu-op-school) en vrijwilliger bij vzw KlimaatContact. Het doel van deze vzw is om van klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken. Ze geven workshopreeksen en hopen zo mensen verder te inspireren. Daarnaast is Emeliek ook lid van de GRIS (gemeentelijke raad voor internationale solidariteit).

 • Frederic Lerouge:
  Ambassadeur en een mooi voorbeeld van korte keten in onze gemeente. Als tuinbouwer startte hij in 1993 startten een kwekerij met onder andere bessen en vruchten. Daaruit groeide het idee en opstart van een mobiele fruitpers voor hun vele bessen, appelen, kweeperen … Ze gaan hiermee op pad naar verschillende gemeenten waar men na afspraak kan langskomen om eigen appelen/peren te persen en gepasteuriseerd appel-/perensap mee te nemen naar huis. Ze streven hiermee naar minder fruitafval.
  Ze plantten zelf een boomgaard aan die uitgegroeid is tot een boomgaard van 12 hectare oude appelrassen. Ze zorgen hiermee ook zelf voor een eigen verse sappen.

 • Cornelis Peil:
  Cornelis is al sinds vele jaren actief in de MINA-raad en reeds 14 jaar voorzitter van de gemeentelijke Mina-raad. Via deze weg probeert hij te zorgen voor een groenere, blauw dooraderde gemeente. Hij is ook compostmeester en probeert ook in eigen tuin maximaal afval te voorkomen. De volledige voortuin bijvoorbeeld is beplant met struiken die veel vlinders aantrekken, in plaats van een saai gazon.

 • Veronique de Bethune
  Een actieve inwoner op het vlak van biodiversiteit, ecologie, erfgoed. Ze zet zich in voor kleine landschapselementen, steenuilen,… Als lid van de erfgoedraad en mina-raad in onze gemeente brengt ze haar expertise in.

 • Vrijwilligers Oxfam wereldwinkel 
  Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor een menswaardig leven. Oxfam doet veel meer dan 'winkel zijn'. Ze verkopen fair trade producten in onze winkel, op de geschenkenbeurs, op allerlei standen en evenementen, Ze informeren en sensibiliseren inwoners-consumenten, scholenwerking,.. kortom Oxfam wereldwinkel brengt het fair trade verhaal dichter bij onze inwoners.

 • Repair cafe Schelde-Leie
  Een sterke samenwerking van een grote groep vrijwilligers die zich inzetten om in het repair cafe 'alles wat kapot is' of vooral lijkt te zijn, te herstellen. Op die manier dragen ze bij aan een duurzamere wereld en zijn ze duidelijk tegen de wegwerpmaatschappij. Centraal staat directe milieubesparing door de afvalberg te verkleinen, de reparatiekennis te delen en over te brengen naar vrijwilligers en de bevolking. 4 keer per jaar organiseren ze een Repair Café, afwisselend in De Pinte, Nazareth en Sint-Martens-Latem. Je bent ook welkom zonder goederen om bij te leren of een gezellige babbel. Op 5 jaar tijd hebben ze bijna 1800 stuks gerepareerd tijdens 17 sessies, waarvan er 80% hersteld werd of een goed advies werd gegeven.
 • 11-comité:
  11 11 11 vecht tegen onrecht, 11-comité De Pinte staat in voor de organisatie van de jaarlijkse campagne van 11 11 11 in onze gemeente. 11 11 11 mikt op de realisatie van alle SDG's. Een organisatie die erin slaagt om een aantal heikele thema's dichter bij onze inwoners te brengen.
  Dit jaar is er de oproep tot Internationale solidariteit, investeer in een betere wereld.

Geplande acties:

1. SDG bingo

Wil je zelf held van hier worden? Doe mee aan onze SDG-bingo!! 
Hoe? Vervul 10 opdrachten en stuur je bewijzen door naar ons ten laatste tegen zondag 12 september. De kans is groot dat je al heel wat zaken doet dus het is haalbaar voor iedereen! Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Klik voor meer info en tips

2. Grote opruimactie

Op zaterdag 18 september is het world clean up day. In het kader hiervan doen we een grote opruimactie in De Pinte en Zevergem. Kom mee ploggen of plandelen in De Pinte of Zevergem op 18 september, start om 9u30 aan het gemeentehuis in De Pinte of aan het Boldershof in Zevergem. Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop.

inschrijven opruimactie


3. Bandenspanningsactie

Woensdag 22 september is er een gratis bandenspanningsactie voor de inwoners van De Pinte. Je kan hiervoor terecht op het gemeenteplein van 13u tot 16u30.

Waarom?

Drie auto's op vier rijden met onvoldoende opgepompte banden. Te lage druk heeft heel wat nadelen: 

 • slechtere wegligging, 
 • een hogere rolweerstand en daardoor ook snellere slijtage van de band,
 • brandstofverbruik ligt ook hoger  (verlies tot € 100 per jaar)
 • Je veroorzaakt meer uitstoot


4. Woon- en energiemarkt

Op dinsdag 21 september nemen we een nieuwe start en leer je in OC Polderbos welke mogelijkheden er zijn om je woning te (laten) verbeteren en energiezuiniger te maken. Vanaf 16 uur tot 20 uur kan je vrij binnenlopen in het ontmoetingscentrum. Een warm welkom, een kop koffie of een drankje en een mini-infomarkt over wonen en energie met onze eigen experten. Meer informatie.


5. Infoavond autodelen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s).

Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is kan deze door een andere persoon gebruikt worden.

Wil je alles te weten komen over autodelen? Kom naar de infosessie daar door gaat op donderdag 23 september om 20 uur in het gemeentehuis. Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop.

Inschrijven infoavond autodelen


6. Cartoonexpo amnesty international

Cartoonexpo Amnesty international komt naar de Bib van 8 tot 22 september. Gratis toegankelijk. 

Op woensdag 8 september om 20u is er een openingsmoment met lezing  van Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen over de toekomst van de mensenrechten.

Meer informatie en inschrijven vind je op https://depinte.bibliotheek.be/amnesty-international