Zoeken

Home  /  Vrije tijd  /  Cultuur  /  Kunst  /  Kunstwerk Samen

Kunstwerk Samen

Samen

 Op vrijdag 7 februari 2020 werd in de vernieuwde vleugel van het gemeentehuis het kunstwerk 'Samen' onthuld. Het beeld werd ons geschonken door zijn maker, beeldend kunstenaar Gerard Thienpont. 
De witmarmeren beeldengroep rust op een sokkel van blauwe hardsteen. Het kunstwerk stelt vier geabstraheerde menselijke figuren voor, die met elkaar verbonden zijn en toch duidelijk te onderscheiden. Ze kijken in dezelfde richting. Door hun opstelling in een open kring (kwartronde) maken ze een uitnodigend gebaar van openheid, van welkom zijn. Dit gebaar staatsymbool voor een goede samenwerking en communicatie.

Kunstwerk Samen - Gerard Thienpont - foto 1

Kunstwerk Samen - Gerard Thienpont - foto 1
Kunstwerk Samen - Gerard Thienpont - foto 4
Kunstwerk Samen - Gerard Thienpont - foto 5

Biografie Gerard Thienpont

Gerard Thienpont werd geboren te Zwijnaarde (Gent) op 8 februari 1940 en overleed te Gent op 07 januari 2022. Hij was een Belgische beeldend kunstenaar (beeldhouwer).  Hij begon zijn loopbaan in het Kunstatelier Bressers, te Sint-Denijs-Westrem. Vanaf 1958 tot en met 1968 kreeg hij er de verantwoordelijkheid over de afdeling "beeldhouwen". Intussen volgde hij een artistieke opleiding aan het Hoger Sint-Lucasinstituut (thans 'Hogeschool voor Wetenschap en Kunst' genoemd), te Gent. Hij behaalde er zijn einddiploma ''Beeldende kunsten", specialisatie beeldhouwkunst. Na de stopzetting van Kunstatelier Bressers, begon hij eind de jaren 1960 een zelfstandige loopbaan als beeldhouwer. Hij verwierf door ervaring de titel van meester-beeldhouwer. Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit talloze restauraties, al is ook zijn eigen creatief werk van belang.

Zijn echtgenote Edith, schreef het ontwerpvoorstel en de biografie. Ze koos ook een titeldragend gedicht dat past bij de sfeer die het gelijknamig kunstwerk uitstraalt. Tevens documenteerde ze de realisatie van het kunstwerk met foto’s.


Restauratiewerken (selectie):

 • Uit een lange en gevarieerde lijst vermelden wij enkele restauraties:
 • Menen, Stadhuis: nieuwe beeldhouwwerken aan de voorgevel (fronton, bestaande uit twee vrouwelijke figuren en wapenschild, die de rechtspraak symboliseren). Witte steen.
 • Groothertogdom Luxemburg, Luxemburg-stad, Bank: nieuwe beeldhouwwerken aan de voorgevel (twee grote allegorische figuren, personificaties van het handeldrijven). Bruine zandsteen.
 • Leuven, Martelarenmonument, Martelarenplein: nieuwe beeldhouwwerken aan de sokkel van het monument (twee grote bas-reliëfs, uitbeelding van de "Duitse invasie" in de oorlog 1914-1918 en de "wederopbouw" van de stad Leuven). Witte steen. 
 • Oudenaarde, voormalige Abdij "Maagdendale": nieuwe beeldhouwwerken aan de buitengevel van het voormalig Abdissenhuis (haut-reliëf, uitbeelding "Aanbidding van Maria door Heilige Bernardus"). Witte steen. 
 • Nieuwe beeldhouwwerken aan de buitengevels van kerken en stadhuizen in diverse steden, o.a. Brussel, Gent, Leuven, Mechelen, Oudenaarde, Roeselare, Tongeren. Witte steen.

Eigen creaties (selectie):

 • Melsele/Beveren, Bedevaartsoord "Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland": beeldhouwwerken in de openbare ruimte (15 Mariale staties/beeldengroepen van de "Nieuwe Beeweg Gaverland", ten oosten van de Kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland"). Witte steen.
 • Sint-Michiels/Brugge, Sint-Michielskerk: beeldhouwwerk aan de voorgevel (beeld van "Heilig Hart"). Metaal. 
 • Sint-Niklaas,Don Boscokerk: beeldhouwwerk aan de voorgevel (beeld van "Don Bosco"). Witte steen.
 • Gent, Redemptoristenkerk: beeldhouwwerk in de kerk (beeld van "priester Neumann"). Gips. 
 • Gent, ACV Gent-Eeklo. Beeldhouwwerk (verticaal abstract beeld, uitbeelding "Bouwen aan de wereld"). Witte marmer.
 • Jordanië, Al Bitra (Petra), Hotel met kuuroord: beeldhouwwerk in de inkomhal (haut-reliëf, compositie van historische elementen). Witte steen. 
 • Engeland, Londen, Bank: beeldhouwwerken aan de buitengevel (twee haut-reliëfs, uitbeelding van "gespiegelde eenhoorns"). Witte steen. 
 • Waregem, Hotel: beeldhouwwerken op de binnenplaats (twee verticale abstracte beelden, uitbeelding van "ingetogen naakt" en "eeuwige omhelzing"). Witte steen.
 • De Pinte, gemeentelijk kasteelpark Viteux: bespeelbare kunst, beeldengroep "Verbondenheid" op het grasplein. Witte marmer.
 • De Pinte, gemeentelijke begraafplaats: beeld "In het licht" op de strooiweide. Witte marmer.


logo Cultuurdienst De Pinte
Dienst Cultuur
Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP)
Polderbos 20
9840 De Pinte