Zoeken

Home  /  Bestuur  /  Communicatie  /  Kennismaking met De Pinte

Kennismaking met De Pinte

Aangename kennismakingWil je meer weten over de identiteit van onze gemeente, dan verduidelijkt onze huisstijl meer. Wie langer terug in de tijd wil gaan, leest hier meer over het ontstaan van De Pinte en Zevergem. Bekijk ook even het wapenschild en de vlag.

Hierna vindt u een geografische schets van de huidige gemeente en andere praktische referenties. Of bent u op zoek naar cijfermateriaal?
Bloemenmarkt ZevergemOnthaal nieuwe inwoners
Nieuwe inwoners worden wegwijs gemaakt in de gemeente tijdens een onthaalmoment, maar leer vooral onze gemeente kennen tijdens tal van activiteiten, wandel door het Parkbos, doorblader het aanbod van de dienst Vrije tijd, leer onze verenigingen kennen ...
U blijft op de hoogte van de laatste activiteiten en nieuwsfeiten aan de hand van het INFOblad dat zes maal per jaar verdeeld wordt, via deze website en tal van andere kanalen.
Geografisch
Sinds de fusie in 1977 vormen De Pinte en Zevergem samen het grondgebied van De Pinte. De huidige gemeente heeft een oppervlakte van 1 798 hectaren en telt 10 878 inwoners (1 januari 2020). Op 20 november 2020 bereikten we voor het eerst de kaap van 11 000 inwoners.
De Pinte ligt tussen 7,5 en tien meter boven de zeespiegel. Het niveauverschil is dus heel gering. Het hoogste punt ligt in Moerkensheide (het bos) en in de Nazarethstraat; het laagste punt ligt in de Scheldevallei. De Schelde zelf stroomt op zes meter boven de zeespiegel.
plan De Pint
Buurgemeentes
Onze gemeente grenst ten Noorden aan Sint-Martens-Latem (Deurle), in het Oosten aan Gent (Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde), in het Zuiden aan Merelbeke (Schelderode, Melsen) en Gavere (Vurste) met daartussen de Schelde en ten Westen aan Nazareth (Eke).

Provincie: Oost-Vlaanderen
Arrondissement
Bestuurlijk: Gent
Gerechtelijk: Gent
Administratief: Gent
NIS-nummer: 44012
Kiesindeling
Arrondissement: Gent
District: Deinze
Kanton: Nazareth
Gerechtelijke indeling
Politierechtbank, Opgeëistenlaan 401 M, 9000 Gent
Vredegerecht Gent 2, Opgeëistenlaan 401 F, 9000 Gent, tel. 09 234 55 00
Arbeidsrechtbank, Opgeëistenlaan 401 C, 9000 Gent
Rechtbank van Koophandel, Opgeëistenlaan 401 E, 9000 Gent
Rechtbank van eerste aanleg, Opgeëistenlaan 401 A, 9000 Gent
Gerechtelijk arrondissement: Gent
Andere instellingen
  • Registratiekantoor, Sint-Lievenslaan 27, 9000 Gent, tel. 02 577 33 20, e-mail: rzsj.kantoor.gent2@minfin.fed.be (registratie van huurcontracten en dergelijke)
  • FOD Financiën, Gaston Crommenlaan 6, 9050 Gent (Ledeberg) (belastingaangifte)
  • Ontvangkantoor Directe Belastingen, Brielstraat 25, 9800 Deinze (betaling van de belastingen)