Vrijwilligerswerk in Afrika (Togo)

Togo door de ogen van Pintenaar Tessa Feys:
inleefreis naar Togo
"Elke keer als ik iemand vol enthousiasme hoorde vertellen over die zalige inleefreis die ze gedaan hadden en hoe het samenwerken met de plaatselijke bevolking hun levensvisie veranderd had, dacht ik: dit wil ik ook ooit doen!

Toen ik op een regenachtige namiddag de nieuwsbrief van UGent aan het lezen was en een artikel zag over Bouworde en welke kampen zij organiseren, heb ik geen seconde getwijfeld, twee dagen later was ik ingeschreven.
Ik heb er ook nog geen seconde spijt van gehad. Het was een ongelofelijke ervaring om op deze manier een land en de bevolking te leren kennen. Op een ‘normale reis’ zie je vaak niet meer dan het hotel, de belangrijkste toeristische attracties en misschien enkele straatjes tijdens het kuieren van de ene toeristische trekpleister naar de andere. Op bouwkamp in Togo daarentegen werkten en leefden we samen met een tiental plaatselijke jongeren. We leerden hun gewoontes kennen, hun hobby’s, hun overtuigingen …  Je leert dat je tegen een Togolees beter niet zegt dat je niet in God gelooft, je leert dat een rustige jambé-avond kan uitgroeien tot een gezellig feest en dat je ergens, verdoken in de jungle, een paradijselijk meertje kunt vinden. Allemaal dingen die je ongetwijfeld ook vindt in de betere reisgids, maar ze vanop de eerste rij meemaken is zoveel fascinerender.

Maar ik vergeet even de essentie van de reis: we bouwden een zaaltje naast een bibliotheek waar studenten hun huiswerk konden maken, lezen of info opzoeken op de computers. Dit is natuurlijk niet goedkoop en daarvoor zamelden we alle acht (met zoveel Belgen waren we) geld in met een fondsenwerving. Ik zamelde een mooi bedrag in met een spaghettiavond. Aan iedereen die nu ook denkt: "Dit wil ik ook ooit doen!”: gewoon doen, je gaat er geen spijt van hebben, beloofd!”

Tessa Feys ging in september 2015 voor drie weken naar Togo.