Op inleefreis doorheen Centraal Amerika

In december 2014 en januari 2015 reisden Sien Van Boven en Paul Deridder uit De Pinte (Zevergem) doorheen Centraal Amerika, de landen Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua.
Het was geen doorsnee reis, wel een reis in het kader van hun inzet als vrijwilligers bij Oxfam Wereldwinkel, 11.11.11 , de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), en diverse vierde pijlerwerkingen.

Ze startten in Guatemala, reisden doorheen dit land, dan naar El Salvador, Nicaragua en vanuit de hoofdstad Managua naar Honduras. De terugreis ging via Panama naar Amsterdam.

Sien en Paul hebben deze reis volledig zelf voorbereid: het leggen van de contacten, het opstellen van een reisschema, het vastleggen van logies … Alle verplaatsingen werden met het openbaar vervoer gedaan. Een voldoende kennis van het Spaans heeft hen uiteraard goed geholpen.

Sien en Paul gingen op bezoek bij tal van initiatieven van kennissen en vrienden die al jarenlang actief zijn in de ontwikkelingssamenwerking in die regio, telkens met een duidelijke link naar een werking in ons land.

Hierna vind je een greep uit de vele bezoeken, gesprekken en ervaringen.


Open mijnpit in Sipakapa (Guatemala)
Bezoek aan de mijnsite met Fausto Valiente, lokale medewerker voor Broederlijk Delen. Broederlijk Delen steunt de lokale bevolking in hun strijd tegen de gevolgen van deze vorm van exploitatie waardoor aan mens en milieu grote schade wordt toegebracht.


Koffiepluk in San Ramon (Nicaragua), midden in het regenwoud
Sien en Paul brachten een weekend door op de koffiecoöperatieve van San Ramon (ten Noorden van Matagalpa). De coöperatieve (Cooperatieve Danilo Gonzales, genoemd naar een guerrillero uit de streek) bestaat sinds 1987 en omvat 65 kleine boeren die met hun gezin koffie telen op de steile hellingen op biologische wijze, de oogst komt in de Faire Trade keten.
Om wat extra middelen te verwerven doet de coöperatieve aan eco-toerisme.


Hogar Diamante, een thuis voor straatkinderen (Honduras)
Jaarlijks vangen ze in de ‘diamanten thuis’ een 100-tal kinderen en jongeren op uit de hoofdstad Tegucigalpa, zowel tijdelijk als residentieel. Er wonen een 40-tal jongeren op het domein. De re-integratie in hun familie en de maatschappij staat voorop; er wordt dan ook samengewerkt met de ouders en familie.
Hogar Diamante bestaat al 30 jaar. Het is een vierde pijlerproject onder meer gesteund door een groep mensen hier in Vlaanderen.


Op bezoek bij de vakbond van de suikerrietkappers en bananenplukkers in Managua (de hoofdstad van Nicaragua)
De arbeidsomstandigheden van de kappers zijn ronduit onmenselijk en van enige vorm van sociale bescherming of gewoon bescherming is er geen sprake. Het zijn dagloners die steeds op een andere plek voor een andere baas werken en amper een vorm van contract hebben.
FOS is er actief om de vakbonden en gezondheidsorganisaties te steunen die hierin structurele verandering willen brengen.

Het ging er hen niet om om kommer en kwel te zien - ook al is er daar nog veel werk te verzetten -, wel zagen ze heel veel mensen enthousiast aan het werk op hun specifiek domein. Het delen van ervaringen gaf voor Sien en Paul zeker een positieve boost aan de inzet in ons land. Ze brachten op 19 april ook verslag uit van hun reis in De Veldblomme en konden op die manier nog meer sympathisanten stimuleren om hun vrijwilligerswerk met nog meer enthousiasme en inzet verder uit te bouwen!