Zoeken

Home  /  Vrije tijd  /  Cultuur  /  Kunst  /  Beeld Strooiweide

Beeld Strooiweide

Kunstwerk op de strooiweide van De Pinte

inhetlichtOp 30 oktober 2012 werd aan de strooiweide van het kerkhof in De Pinte het beeld 'In het licht' onthuld. Het beeld is van de hand van kunstenaar Gerard Thienpont en symboliseert de overgang van het aardse leven naar het eeuwige leven in de kosmos.


Kunst in de publieke ruimte
Jaarlijks wordt door het gemeentebestuur van De Pinte een budget vrijgehouden om te investeren in kunst in de publieke ruimte. Na de vogels van kunstenaar Belaen in Zevergem werd er dit jaar opnieuw voldoende geld vrijgemaakt voor een nieuw project.
Een werkgroep uit de cultuurraad, aangevuld met geïnteresseerde burgers, startte daarom in 2011 met de zoektocht naar een funerair beeld: een beeld dat een uiting is van het sterven, rouwen …


In het licht
Het werk is een abstracte uitbeelding van de eenheid tussen mens, aarde en kosmos. De mens staat centraal in de verticale sculptuur. De menselijke figuren staan geworteld in het aardse leven (wereldbol), met opgeheven armen en hoofd, reikend naar het licht. Hun handen raken elkaar en zijn op een punt gekomen om de overledene los te laten. Het kunstwerk symboliseert de overgang van het aardse leven naar het eeuwige leven in de kosmos. De handen van de figuren zijn verbonden, als zoeken ze steun en troost bij elkaar.
Het kunstwerk kan dus enerzijds symbool staan voor het kunnen los laten van de overledene naar het eeuwig licht en anderzijds voor de troost die mensen bij elkaar vinden in hun verdriet hier op aarde.

De verticale, driedimensionale en vrijstaande sculptuur is langs alle kanten volledig afgewerkt, zodat de bezoeker langs alle zijden het beeld kan bekijken en in zich opnemen.
Het kunstwerk heeft een louterend effect, door de herkenbare symboliek die ervan uitgaat en de aaibare vormgeving. Het ademt kalmte, sereniteit en rust uit. Mensen kunnen op deze plek in alle rust verpozen en tot bezinning komen.

"Ik hoop dat er veel mensen innerlijke rust en steun mogen vinden bij het beeld en het bijhorende gedicht", aldus de kunstenaar.


Foto's
Bekijk hieronder de foto's van de totstandkoming en de onthulling.
In het Licht

Biografie Gerard Thienpont
Gerard Thienpont werd geboren te Zwijnaarde/Gent op 8 februari 1940 en overleed te Gent op 07 januari 2022. Hij was een Belgische beeldend kunstenaar (beeldhouwer). Hij begon zijn loopbaan in het Kunstatelier Bressers, te Sint-Denijs-Westrem. Vanaf 1958 tot en met 1968 kreeg hij er de verantwoordelijkheid over de afdeling "beeldhouwen". Intussen volgde hij een artistieke opleiding aan het Hoger Sint-Lucasinstituut (thans 'Hogeschool voor Wetenschap en Kunst' genoemd), te Gent. Hij behaalde er zijn einddiploma ''Beeldende kunsten", specialisatie beeldhouwkunst. Na de stopzetting van Kunstatelier Bressers, begon hij eind de jaren 1960 een zelfstandige loopbaan als beeldhouwer. Hij verwierf door ervaring de titel van meester-beeldhouwer. Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit talloze restauraties, al is ook zijn eigen creatief werk van belang.
Klik hier voor een lijst met restauraties en eigen creaties. 


Zijn echtgenote Edith, schreef het ontwerpvoorstel en de biografie. Ze koos ook een titeldragend gedicht dat past bij de sfeer die het gelijknamig kunstwerk uitstraalt. Tevens documenteerde ze de realisatie van het kunstwerk met foto’s.


Begraafplaats De Pinte
Het oorspronkelijke kerkhof rond de parochiekerk "Sint-Nicolaas van Tolentijn" werd in 1905 overgebracht naar de Vredestraat. De grond hiervoor werd geschonken door Barones de Giey.
De begraafplaats is toegankelijk via de Vredestraat zonder nummer (hoofdingang) en de Polderdreef zonder nummer (zijingang).logo Cultuurdienst De Pinte
Dienst Cultuur
Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP)
Polderbos 20
9840 De Pinte