Zoeken

Home  /  Milieu  /  Klimaatactieplan

Klimaatactieplan

Elke inwoner geeft kleur aan onze gemeente. Om samen de gemeente van de toekomst vorm te geven kan je vandaag al deelnemen aan een heleboel acties. Deze kan je raadplegen in de klimaatplannen hieronder. Bespaar zelf en bouw mee aan een gemeente die aantrekkelijk, gezond en klimaatneutraal is.

Klimaatplannen De Pinte 

klimaatmitigatieplan

Klimaatadaptatieplan


Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) 

Het lokaal bestuur De Pinte engageert zich voor het lokaal energie en klimaatpact van de Vlaamse overheid. Concreet wil dit zeggen dat we onderstaande doelstellingen trachten te behalen. Eenvoudig geformuleerde doelstellingen die een grote impact hebben om klimaatneutraal te worden als gemeente.

lekp-afbeelding-3VYcf1


Recent uitgevoerde klimaatacties

De Pinte wipt weer mee met het Vlaams kampioenschap tegelwippen

De Pinte heeft zich als gemeente opgegeven om terug mee te doen met het Vlaams kampioenschap tegelwippen 2024. Het doel van deze wedstrijd tussen gemeenten is zo veel mogelijk verharding ontharden. Dit zowel op het openbaar domein als in de eigen tuin.

Op maandag 25 maart wordt het kampioenschap in De Pinte op gang gewipt in de straat Polderbos waarbij de verharding wordt uitgebroken aan het voormalige gebouwtje van de Speelark. Deze actie is slechts het begin. Zondag 12 mei zal er op de bloemenmarkt een stand zijn die volledig in het teken van Tegelwippen zal staan. Op deze stand zal je al je vragen over tuin en ontharding kunnen stellen aan een tuincoach. De tuincoach kan je tips geven over waar welke planten het best staan en hoe je meer water in de tuin kan laten infiltreren.

Ontharden heeft veel voordelen

  • regenwater kan beter in de bodem infiltreren
  • het is beter voor de biodiversiteit,
  • het zorgt voor verkoeling. Verharde oppervlaktes nemen namelijk veel warmte op in de zomer en geven deze warmte maar langzaam terug af.

Doe ook mee en onthard je tuin, geef de oppervlakte die je onthard hebt door via de website van het Vlaams kampioenschap tegelwippen. https://vk-tegelwippen.be/ 

Op de website vind je ook veel inspiratie terug voor een groenere tuin.


Extra deelauto

Er werd een extra deelauto (cambio) geplaatst in De Pinte.

Op dit moment zijn er 3 cambio wagens op grondgebied De Pinte:

  • Aan het station
  • Aan het gemeentehuis (elektrische wagen - groter model)
  • Op het dorp in Zevergem
We streven in LEKP naar één deelwagen per inwoners

Wil je zelf eens met een deelwagen rijden of je eigen wagen delen? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op Autodelen.net. Meer info: https://www.autodelen.net/nl/
Wist je dat het Lokaal bestuur De Pinte een premie voorziet voor als je instap als particulier in een autodeelsysteem. Meer info: https://www.depinte.be/mobiliteit-autodelen

Energiemobiel

afbeelding-energiemobiel-Qdttv2

De energiemobiel is langs geweest in Oktober 2023. 

Het mobiel energiehuis houdt jaarlijks halt in 19 wijken (waaronder in De Pinte) met een groot renovatiepotentieel. In elke wijk nemen we thermografische gevelscans om de bewoners zo goed mogelijk te informeren.

Bij interesse in specifieke energetische ingrepen kan de renovatiecoach de inwoner aanmelden bij het groepsaanbod. In dit aanbod wordt de inwoner ontzorgd en krijgt hij een gratis en vrijblijvende offerte voor de gekozen ingreep van een betrouwbare, lokale aannemer.

Niet enkel de inwoners uit de geselecteerde wijken, maar elke inwoner van de aangesloten gemeenten kan gebruik maken van het groepsaanbod voor energetische ingrepen. Zo vonden er al meer dan 600 inwoners hun weg naar deze dienstverlening. Bovendien is er een vrijblijvend energie-advies voor de volledige woning en wordt de aanvrager tijdens het traject begeleid.

  • Deze acties zouden zorgen voor een jaarlijkse reductie van 8.429 ton CO2.
  • We streven in het LEKP naar 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden
  • Ligt niet woning niet in de wijk waar het mobiel energiehuis langskomt? Niet getreurd. Als je met vragen zit over verbouwen, groepsaanbod renovatie of MijnVerbouwpremie kan je allemaal terugvinden op de website van Wooneco. Meer info: https://wooneco.be/
  • Wist je dat het Lokaal bestuur De Pinte een premie voorziet voor milieuvriendelijke bouwmaterialen. Meer info: https://www.depinte.be/premiesbouwenverbouwenBijkomende informatie

 Milieudienst De Pinte
 Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte
 tel. 09 280 80 24
milieudienst@depinte.be