Zoeken

Home  /  Vrije tijd  /  Cultuur  /  Geschiedenis   /  Erfgoedredders

Erfgoedredders in De Pinte

Erfgoedredders is een educatief en participatief coachingstraject van dienst Erfgoed van de Provincie Oost-Vlaanderen. Tijdens het traject worden leerkrachten van de tweede graad basisonderwijs samengebracht met erfgoed- en natuurdeskundigen. Het verkennen en ontdekken van erfgoed in de schoolomgeving staat centraal. De uiteindelijke opdracht voor de leerkrachten is om een erfgoedactiviteit uit te werken met hun leerlingen.

Schooljaar 2022-2023 was De Pinte aan de beurt waarbij alle basisscholen deelnamen.

De leerlingen verdiepten zich in de geschiedenis en erfgoed van hun gemeente. Elke school werkte rond een paar erfgoedlocaties van de gemeente, kreeg bezoek van een erfgoedexpert en werkte een opdracht uit bij de erfgoedlocaties. Zo kregen de kinderen de kans om actief betrokken te worden bij lokaal erfgoed en kregen ze een beter begrip van de waarde en betekenis van erfgoed.

Op 14 september presenteren de leerlingen hun resultaten.

Wat is Erfgoedtour De Pinte?

De Erfgoedtour De Pinte bestaat uit 10 verschillende locaties in de gemeente. Op elke locatie krijg je het verhaal van het erfgoed en dagen de kinderen van de scholen jullie uit om een opdracht uit te voeren. Je ontdekt De Pinte op een leuke ontspannen manier.

Vanaf 15 september 2023 kan iedereen de Erfgoedtour De Pinte ontdekken. Veel plezier!

Hoe kan je de Erfgoedtour De Pinte doen?

Om de Erfgoedtour te starten, download je eerst de ErfgoedApp.

 • Ofwel download je de volledige tour. Klik hiervoor op het kompassymbool en typ ‘Erfgoedtour De Pinte’ in. Open daarna de kaart en ga op ontdekking . 
 • Of ga onmiddellijk naar een erfgoedlocatie en zoek het bordje met de QR-code. Scan de QR-code en het verhaal van deze locatie, met bijhorende opdracht, verschijnt op je smartphone. Herhaal dit bij de andere erfgoedlocaties uit deze tour.

Welke erfgoedlocaties zitten in de Erfgoedtour De Pinte?

 1. Willemsdorp
 2. herberg ’t Pyntken
 3. de Blije School
 4. de Potloodjesschool
 5. Burgemeester Boonelaan
 6. kapel Hemelrijk
 7. bos Scheldevelde
 8. Begonialaan
 9. park Viteux
 10. VBS Zevergem en ander erfgoed in Zevergem

Erfgoedredders wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met De Blije School, Leefschool De Boomhut, De Kleine Prins, Vrije Basisschool De Pinte en Vrije Basisschool Zevergem. Het Erfgoedredderstraject in De Pinte wordt ondersteund door erfgoedexperten Martine Pieteraerens, Philippe Decavel, Johan Van Twembeke, Carlos Vermeiren, landschapsspecialist Paul Van den Bremt, Lokaal bestuur De Pinte, IOED Leie Schelde, Cultuurregio Leie Schelde en Heemkring Scheldevelde. Wim Aers, Eddy Temmerman, Lieve Mathys en Patrick Verheughe gaven specifieke ondersteuning aan VBS Zevergem. 

erfgoedredders-de-pinte-abIUD1

logo Cultuurdienst De Pinte
Dienst Cultuur
Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP)
Polderbos 20
9840 De Pinte