Zoeken

Home  /  Wonen  /  Kopen & verkopen  /  Energieprestatiecertificaat

Energieprestatiecertificaat

Sinds 1 november 2008 is bij verkoop van  bestaande woningen en appartementen het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht.

Het EPC is een energierapport dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Kopers en huurders kunnen met het EPC beter inschatten hoeveel energie hun nieuwe huis zal verbruiken. Daarnaast vermeldt het EPC een aantal energiebesparende adviezen. Die adviezen zijn adviserend en sensibiliserend en moeten niet verplicht uitgevoerd worden.

Enkel erkende energiedeskundigen type A mogen zo'n EPC opmaken. Deze deskundigen hebben hiertoe een specifieke opleiding gevolgd en met succes het examen afgelegd. De energiedeskundige komt eerst ter plaatse de woning inspecteren (dak, muren, vloer, ramen, deuren, gebruikte isolatiematerialen,...) en stopt daarna alle gegevens in een speciaal softwareprogramma om de energiescore te berekenen en het EPC op te maken. Hij ondertekent het EPC en overhandigt het aan de eigenaar van de woning.

Bij verkoop van de woning wordt het energieprestatiecertificaat overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Bij het sluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het energieprestatiecertificaat. Het energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als de woning opnieuw wordt verkocht of verhuurd.

Uitgebreide informatie kan je ook vinden op de website van het Vlaams Energieagentschap of door te bellen op het gratis nummer 1700 of te mailen naar energie@vlaanderen.be.