Zoeken

Home  /  Wonen  /  FairTradeGemeente

FairTradeGemeente

Eerlijke handel in De Pinte

In 2009 werd onze gemeente een FairTradeGemeente. De titel FairTradeGemeente geeft aan dat onze gemeente én de inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.

Het lokaal bestuur koopt heel regelmatig FairTrade producten en er is een actieve trekkersgroep. Ook verscheidene winkels, horecazaken, bedrijven en organisaties helpen ons om deze titel waar te maken. FairTradeGemeente steekt zowel de kleinschalige boer in het Zuiden als de duurzame boer in het Noorden een hart onder de riem. Dat doen we samen door fairtrade producten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven.

De gemeente wordt ondersteund door een fairtrade trekkersgroep. Zij komen meerdere malen per jaar samen en nemen de nodige initiatieven om de verschillende criteria te behalen en zorgen voor continuïteit en opvolging van de campagne. We zijn steeds op zoek naar geïnteresseerden om zich in te zetten om van De Pinte een (h)eerlijke gemeente te maken. Interesse? Neem gerust contact op met de milieudienst.

Meer info: www.FairTradeGemeenten.be


sterren

5-sterrengemeente

De benoeming van FairTradeGemeente hebben we al, maar daar stopt het niet. We doen nu ons best om een 5-sterren FairTradeGemeente te worden. Dit is een hulpmiddel om onze gemeente te ondersteunen om fair trade op de kaart te zetten aan de hand van 5 sterren/criteria! En daarvoor hebben we JULLIE hulp nodig!

Ster 1: FairTradeAmbassadeursambassadeur

Deze ster is behaald!

foto ambassadeurs

Wim Vanbiervliet, An Defloor en Lieve Van Lancker zijn de FairTradeAmbassadeurs van De Pinte. Ze hebben een hart voor FairTrade, bio en duurzaamheid ... Ze engageren zich om de boodschap rond eerlijke handel verder uit te dragen. 

De ambassadeurs zetten zich in als vrijwilliger. Ze hielpen met de opstart om FairtradeGemeente te worden en helpen de trekkersgroep om de titel te behouden én een 5-sterrengemeente te worden. Ze zijn het contact tussen de handelaars, scholen en verenigingen. Ze steunen lokale handelaars door telkens lokaal te kopen, zowel producten als diensten, want ook dit is fair trade. Bedankt voor hun inzet.

Ster 2: FairTradeFansfan

Deze ster is behaald! 

De ambitie per gemeente is om 25 % van de burgers tot Fan uit te roepen. Dit kan aan de hand van activiteiten of op initiatief van de burgers. Voorwaarde om FAN te zijn? Weten wat fair trade is én minstens vier keer per jaar bewust fairtrade producten kopen of verbruiken. We tellen de Fans op evenementen, maar ook jij kan jezelf tot Fan uitroepen. Wie zich wil laten registeren als FairTradeFan, kan zich hier aanmelden. 

Ster 3: FairTradeCommunicatie

Deze ster is behaald! 

De eerste ster communicatie hebben we dubbel en dik verdiend want er werden talrijke initiatieven ondernomen. We hebben onze eigen Facebookpagina, een vernieuwde Fairtradepagina op de site van De Pinte, regelmatige communicatie in het gemeentelijk boekje 'duurzaamheid' en bekendmaking van onze partners aan de hand van flyers en placemats. Vrijwilligers van de trekkersgroep zijn aanwezig met een infostand op verschillende activiteiten en met de picknick wilden we op Dag van het park iedereen de kans geven kennis te maken met Fairtrade. Dit zullen we zeker herhalen. 

Ster 4: FairTradeStraat

Deze ster is behaald! 

Zodra bewoners van minstens 30 huizen per straat, of 70 % van de huizen indien deze straat minder dan 30 huizen heeft, in een bepaalde straat/wijk deelnemen, is er sprake van een FairTradeStraat. 'Deelnemen' betekent dat die mensen zich herkennen als FairTradeFan. Dat ze dus weten wat fair trade is en minstens vier fairtrade producten kopen of verbruiken. Ze zijn ook bereid hun herkenning aan hun raam of voorgevel op te hangen. De deelname van één FairTradeStraat in de gemeente, leidt tot het behalen van deze ster. Heb je dus een leuk idee of doe je al iets met je straat, neem contact op met de milieudienst en we zullen jullie hierin met plezier ondersteunen.

Ster 5: FairTradeBestuur

Deze ster is behaald! 

Deze ster gaat verder dan het aanbieden van fairtrade producten op de gemeente, maar behelst vooral het beleidsmatig blijven inzetten op fairtrade. Door het behalen van de titel van FairTradeGemeente is gebleken dat de trekkersgroep kan rekenen op een geëngageerd bestuur. Omdat ook ná het behalen van de titel te blijven stimuleren, werken we een aantal ideeën uit waarmee je kan blijven hameren op een beleidsmatig engagement voor FairTradeGemeente.

Zij zijn al 'verkocht'dezegemeenteisverkocht3

Volgende partners doen hun best om van deze actie een succes te maken, de hieronder vermelde bedrijven en verenigingen zijn al 'verkocht'.

partnersjpeg

Verenigingen, handelaars, bedrijven ... die ook willen deelnemen aan de campagne of die al fairtrade producten aankopen of aanbieden kunnen dit laten weten aan de milieudienst, tel. 09 280 80 24, e-mail: milieudienst@depinte.be.

Alvast bedankt aan iedereen die zich inzet om onze gemeente verkocht te krijgen! We zullen onderzoeken hoe we jullie meer in de bloemetjes kunnen zetten. Heb je zelf een voorstel, laat het gerust weten aan de milieudienst.