Zoeken

Home  /  Leven  /  Welzijn  /  Gezondheid  /  AED  /  Cursus reanimatie en defibrillatie

Cursus reanimatie en defibrillatie

hartveiligVerschillende keren per jaar lezen we in het nieuws over een jonge sporter die ineenzakt op het veld. U zal het zelf maar meemaken: u komt naar een voorstelling in het OCP en de dame naast u zakt plots levenloos ineen op de grond.
In ons land krijgen elke dag bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis; op straat, thuis, op het werk, tijdens het sporten … Slechts 7 %, twee mensen dus, overleeft dit. Indien een slachtoffer binnen de eerste drie tot vier minuten wordt gereanimeerd en een stroomstoot toegediend krijgt met een AED-toestel dan heeft hij of zij tot 70 % kans om te overleven.

AED staat voor automatische externe defibrillator en kan je helpen als je moet reanimeren. De AED voert, nadat de elektroden op de borstkas van het slachtoffer geplakt zijn, een analyse uit van het hartritme en zal zelf bepalen of automatisch een schok moet worden toegediend. Het toestel helpt je via gesproken instructies en is op die manier uiterst veilig!

AED-locaties in De Pinte
Er hangen AED-toestellen aan:
  • Gemeentehuis: buiten naast het politiekantoor
  • GO Erasmus De Pinte: gang secretariaat
  • Ontmoetingscentrum Polderbos: aan de ingang
  • Sportpark Moerkensheide: buiten aan de inkom
  • THC Indiana: buitenmuur cafetaria
  • De Veldblomme: buiten aan de inkom

Opleidingen in De Pinte
De Pinte wil zoveel mogelijk mensen in de gemeente leren hoe te reageren in zo’n kritieke situatie en om te gaan met deze toestellen.

Een AED-toestel gebruiken als je niet kan reanimeren, is namelijk weinig zinvol. Je moet immers het slachtoffer reanimeren tot de AED bij je is, en ook tijdens de werking heeft je slachtoffer hartmassages en beademing nodig om te overleven.

De voorziene opleidingen in 2018 zijn volzet.Toekomstige opleidingen zijn momenteel niet ingepland.