Zoeken

Home  /  Vrije tijd  /  Verenigingen  /  Welzijn  /  Nona vzw  /  NONA: 20 jaar actief in Roemenië

NONA: 20 jaar actief in Roemenië

Toen enkele mensen die al eerder betrokken waren bij humanitaire acties in Roemenië, in 2001 besloten om op 11 september de vzw No Name Child (NONA) op te richten, hadden ze niet vermoed dat die datum bekendheid zou verwerven als nine-eleven.  

NONA blaast dit jaar (2021) inderdaad 20 kaarsjes uit!
Gedurende die twintig jaar ondersteunde NONA de ontwikkeling van ziekenhuisonderwijs in het kinderziekenhuis M.S. Curie en het kinderrevalidatiecentrum Nicolai Robanescu in Boekarest. Nona hielp ook bij de uitbouw van jeugdwerk in Costeşti, een dorpje ten zuiden van de Karpaten. 
Het kinderziekenhuis is met zijn 600 bedden het grootste in Roemenië en groeit nog steeds. Bezieler van het ziekenhuisonderwijs was Dr. Dan Catană, een kinderchirurg die in Frankrijk studeerde, maar naar zijn geboorteland terugkeerde omdat de noden daar zoveel groter waren.
Aanvankelijk werd een speelkamer ingericht in het kinderziekenhuis waar NONA financieel hielp om daar een opvoedster te kunnen plaatsen en spelmateriaal te voorzien. Vlaamse studenten beschilderden de ruimtes met kindvriendelijke motieven. 
Al gauw groeide de nood aan onderwijs. Vooral op de afdelingen oncologie en orthopedie liepen de kinderen leerachterstand op. Onderwijs aan bed kon worden gegeven door twee leerkrachten, gefinancierd door NONA.

Maar Dr. Catană zag het groter. Hij nam de Ierse hulporganisatie 'Help us dry the Tears' onder de arm voor de financiering van een schoolgebouw in de tuin van het ziekenhuis. De school werd in gebruik genomen in 2006 en kreeg de naam 'Centrul Educational Sfânta Faustina. Dr. Catană heeft dit jammer genoeg zelf niet kunnen meemaken, want hij overleed op 53-jarige leeftijd aan een agressieve hersentumor. 
In 2008 werd Myriam Ghenţa aangesteld als coördinator van de school, een functie die ze tot nu met veel inzet en passie vervult. NONA stond in voor de financiering van de leerkrachten. Het aantal kinderen bleef toenemen, onder meer door de kinderen van het nabijgelegen kinderrevalidatiecentrum.

De covid-crisis heeft ons verplicht verder te investeren in afstandsonderwijs, want de leerlingen moesten geïsoleerd blijven. In 2017 had NONA al een straalverbinding tot stand gebracht tussen de school en het hospitaal voor het organiseren van afstandsonderwijs voor bedlegerige patiëntjes. Dit schooljaar investeerden we in tablets en didactische software.
Naast werkmiddelen zorgt NONA ook voor de vorming van de leerkrachten in samenwerking met Arteveldehogeschool en Universiteit Gent. 

Met de hulp van de Belgische ambassade in Boekarest lobbyt NONA bij de Roemeense overheid voor volwaardige erkenning en financiering van ziekenhuisonderwijs. Verschillende inspanningen hebben uiteindelijk geleid tot een – zij het beperkte – erkenning.
De financiering van NONA berust volledig op de opbrengsten van benefietactiviteiten, op overheids- en private subsidies en giften. Door corona konden heel wat acties niet plaatsvinden, dus alle financiële steun is zeer welkom.

Wil je meer weten over NONA? 
Bezoek www.nonamechild.org, de facebookpagina en de website van de ziekenhuisschool: www.faustina.ro

sfanta-338-versie1-EyBkE1